Nieuws
vrijdag, 25 mrt 2022

200 bedrijven cashten gemiddeld 7,5 miljoen aan groenestroomcertificaten

Vlaanderen heeft sinds de invoering van de groenestroomcertificaten gemiddeld 7,5 miljoen euro groenestroomsubsidies aan 200 bedrijven toegekend. Dit blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Bart Claes. “Terwijl de energieprijs naar ongeziene hoogtes steeg, liet de Vlaamse regering toe dat bedrijven grote winsten genereerden louter door subsidies”, zegt Claes. “Dit is een absolute schande!”

Sinds 2002 komt wie elektriciteit opwekt uit hernieuwbare energie in aanmerking voor zogenaamde groenestroomcertificaten. Dit genereuze ondersteuningsbeleid ontspoorde echter snel en kostte de overheid zoveel geld dat de steun geleidelijk werd afgebouwd. Maar wie er snel bij was en zonnepalen op zijn dak legde, krijgt hier tot op vandaag subsidies voor. “Het gaat hier voor alle duidelijkheid niet om gezinnen met wat zonnepanelen, maar om bedrijven die heuse zonneparken hebben”, aldus Claes.

“De bedrijven zijn niet de schuldige, maar de overheid die de oversubsidiëring liet begaan”

“Er werd sinds de invoering tot eind 2021 ongeveer 1,5 miljard euro steun toegekend aan bedrijven met zonnepanelen van voor 2013”, zegt Claes. “We wisten dat het systeem veel te genereus was, maar dit is toch een enorm bedrag. Bovendien gaat het hier nog maar om de 200 grootste ontvangers die elk gemiddeld 7,5 miljoen euro ontvingen, dus waarschijnlijk is het uitbetaalde bedrag een veelvoud van 1,5 miljard euro.”

Onlangs kondigde minister Demir aan dat ze stappen zal zetten om deze oversubsidiëring te stoppen. “De N-VA had beter veel eerder naar onze waarschuwingen geluisterd”, besluit Claes. “We vrezen dan ook dat het juridisch zeer moeilijk zal zijn om dit nog recht te trekken.”