Nieuws
zaterdag, 13 mrt 2021

In 2020 meer dan duizend geweldsdelicten tegen Brusselse politie

In Brussel steeg in 2020 het aantal geweldsdelicten tegen politie met 14 procent, in vergelijking met 2019. Uitschieters waren de zones Brussel-Hoofdstad-Elsene en Brussel-Noord, met een stijging van 20 procent. “Het gaat zomaar eventjes om 1.039 feiten van geweldpleging”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Een enorm hoog cijfer, maar blijkbaar niet voldoende voor de bewindvoerders om het probleem ernstig te nemen.”

“Voor minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Rudi Vervoort (PS), is de aanpak van geweld tegen politie naar eigen zeggen prioritair”, zegt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). “Op het terrein is daar echter nog niets van te merken. En zijn recent voorgesteld veiligheidsplan roept vooral heel veel vragen op.” Voor het Vlaams Belang zal met de huidige straffeloosheid het geweld tegen de politie gegarandeerd blijven voortduren. Alle veiligheidsplannen ten spijt. “Hoeveel van deze cijfers en hoeveel vreselijke filmpjes op sociale media heeft Vervoort nog nodig om eindelijk deze straffeloosheid aan te pakken?”

“De politievakbonden hebben al vaak het toenemende geweld tegen de politie aangekaart, helaas heeft enkel het Vlaams Belang oor voor hun verzuchtingen”

“Maar zelfs met het cijfer van 1.039 geweldsdelicten blijven de koppen stevig in het zand zitten”, aldus nog Lootens-Stael. “Vervoorts woordvoerster Zeynep Balci haastte zich om te melden dat het probleem zich in beide richtingen voordoet. Kan ze ons misschien dan ook eens meedelen om hoeveel feiten van geweldpleging door politie het gaat? Het zijn heus niet de politiediensten die in hinderlagen gaan liggen of die ervoor zorgen dat er in Brussel no go-zones bestaan waar men niet meer veilig op straat durft te komen.”

Om de straffeloosheid te doen verdwijnen en op die manier het tij voor de geplaagde politiediensten te keren, diende het Vlaams Belang eerder een voorstel voor snelrecht in. “Justitie moet gelijk hoe korter op de bal kunnen spelen”, besluit Depoortere. “En de uitvoering hiervan moet samengaan met een zerotolerantiebeleid, met extra middelen voor de politie en met een uitbreiding van de gevangeniscapaciteit.”