Nieuws
donderdag, 11 mrt 2021

22 maart: “Overheid wil slachtoffers zo min mogelijk vergoeden”

Op 22 maart is het vijf jaar geleden dat er 32 doden en honderden gewonden vielen bij laffe islamitische aanslagen in de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro. “En nog steeds zijn de slachtoffers niet volledig vergoed”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Vooral de manier waarop die mensen door de Belgische overheid aan hun lot werden overgelaten, tart alle verbeelding.”

“De overheid heeft er moedwillig voor gezorgd dat de zoektocht naar financiële compensatie voor de slachtoffers van 22 maart 2016 een onontwarbaar juridisch kluwen werd”, stelt Pas. “Ze waren louter op zichzelf aangewezen in die zoektocht. Op die manier hoopte men dat moedeloze en moegestreden slachtoffers uiteindelijk hun vraag naar een schadevergoeding zouden laten vallen.” Het Vlaams Belang stoort zich er ook aan dat de overheid pas wil optreden na afhandeling van de dossiers door de verzekeringsmaatschappijen. “Men had beter een fonds opgericht dat alle slachtoffers en nabestaanden eerst volledig vergoedt, en vervolgens aanklopt bij de verzekeraars.”

“In België worden slachtoffers van terreur niet geholpen door de overheid, maar moeten ze er noodgedwongen tegen strijden”

Een advocaat die op 22 maart zelf slachtoffer werd van de islamterreur, stelt nu niet enkel de nodeloos ingewikkelde juridische procedure vast, maar neemt de overheid vooral bijzonder kwalijk dat er medische informatie werd verzwegen. En na een diepgaand onderzoek dient hij klacht in tegen de Belgische staat. “Van overheidswege wordt elke potentiële neurologische schade als een psychologisch probleem afgedaan”, aldus Pas. “Niet toevallig. Op die manier tracht men uiteindelijk tot lagere schadevergoedingen te komen.”

“Dat er na vijf jaar nog steeds geen afhandeling is, is een zoveelste klap in het gezicht van de slachtoffers”, besluit Pas. “De eerste klap was de conclusie van de parlementaire onderzoekscommissie over de aanslagen van 22 maart. Dat werd uiteindelijk een politiek-correcte praatgroep die op geen enkel ogenblik met een voorstel kwam om in de toekomst dergelijke bloedige islamterreur te vermijden, maar die integendeel de islam nog wat meer wou financieren.” Pas ondervraagt deze middag in de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers Eerste Minister Alexander De Croo (Open Vld) over de behandeling van de terreurslachtoffers.