Nieuws
vrijdag, 13 mei 2022

24 miljoen voor voedselbanken: “pleister op houten been”

De federale regering heeft beslist om 24 miljoen Europees geld te besteden aan de aankoop van een resem voedselprodukten die via de voedselbanken zullen verdeeld worden. “Helaas is dit niet meer dan een pleister op een houten been”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “De koopkracht van de mensen neemt een enorme duik en de armoede bij onze mensen neemt ongeziene proporties aan. En de paars-groene regering staat er bij en kijkt er naar.”

De inflatie zorgt er voor dat mensen de crisis zeer hard voelen, zeker diegenen die het al moeilijk hadden. De stijging van de voedselprijzen laat zich elke dag meer en meer voelen. Grootwarenhuizen zien hun verkopen in volume dalen. “Dat alles zou een wake-up call moeten zijn voor de regering”, aldus Samyn. “Het Vlaams Belang dringt sinds maanden aan op extra maatregelen om de koopkracht van de mensen te doen stijgen.”

“Op zich is het een goede zaak dat de voedselbanken extra middelen krijgen maar voor veel mensen vormen ze een laatste reddingsboei”

“En sinds de coronacrisis wijzen we minister van Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) er geregeld dat de voedselbanken meer vraag dan aanbod krijgen”, vervolgt Samyn. “Iets wat er met de Oekraïnecrisis alleen maar erger op is geworden.”

“Gelukkig komt er nu wat Europees geld. Ons geld natuurlijk, maar toch klopt Lalieux zich nu op de borst dat zij het is die iets doet voor de mensen. Wanneer zullen de paars-groene excellenties eindelijk eens ophouden enkel met zichzelf bezig te zijn?”, vraagt Samyn zich tot slot af. “Lalieux overschat haar eigen kunnen trouwens schromelijk. Ze slaagt er niet eens in de regering te overtuigen om extra bij te springen. Als minister van armoedebestrijding is ze wat ons betreft gebuisd.”