Persberichten
vrijdag, 25 nov 2022

39 aanslagen in Antwerpen sinds 1 juli: Inzet leger nodig volgens Vlaams Belang 

Foto: iStock. 39 aanslagen in Antwerpen sinds 1 juli: Inzet leger nodig volgens Vlaams Belang

De schietpartij van afgelopen nacht in Deurne was al de 39ste aanslag in Antwerpen sinds 1 juli van dit jaar. “Er vindt nu in Antwerpen gemiddeld één aanslag om de vier dagen plaats”, zegt Vlaams Parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang). “Het lijkt alsof burgemeester Bart De Wever (N-VA) dit alsmaar meer als een fait divers beschouwt. Waar wacht hij op om de hulp van het leger in te roepen?”

Met de schietpartij van donderdagnacht in de Bijenhofstraat in Deurne staat de teller op vlak van aanslagen in Antwerpen al op 39 sinds 1 juli. Tot nog toe gaat het om elf gevelbeschietingen, tien bomexplosies, zeven aanslagen met vuurwerk, vier brandbommen, drie schietpartijen, drie bekladdingen met verfbommen en één steekpartij. Voor november alleen al gaat het om zes aanslagen in Wilrijk en één op het Kiel. Het merendeel van de aanslagen vond plaats bij personen die gelinkt zijn aan het drugsmilieu. Er vinden echter ook steeds meer vergisaanslagen plaats waarbij de daders zich van adres vergissen, waardoor onschuldige burgers getroffen worden.

“Zet het leger in op de aanslaggevoelige plaatsen”

“Er vindt nu in Antwerpen gemiddeld één aanslag om de vier dagen plaats”, aldus Dewinter (Vlaams Belang). “Het lijkt alsof burgemeester Bart De Wever (N-VA) dit niet ernstig neemt en elke aanslag alsmaar meer als een fait divers beschouwt.”

Het Vlaams Belang herhaalt haar oproep om het leger in te zetten op de aanslaggevoelige plaatsen in Antwerpen. “Na de terreuraanslagen van 2015 heeft De Wever ook de hulp van het leger ingeroepen om te patrouilleren in de joodse wijk”, zegt Dewinter. “Waar wacht hij dan nu op om hetzelfde te doen voor de aanslaggevoelige plaatsen in Antwerpen? Of heeft hij net zoals zijn coalitiepartner Vooruit zijn eigen war on drugs opgegeven?” 

Gemeenteraadslid Anke Van dermeersch zal de burgemeester aanstaande dinsdag in de gemeenteraad interpelleren over de aanslagen in Wilrijk.