Nieuws
woensdag, 19 okt 2022

44% inactieve migranten: België Europees kampioen

België kent in Europa het hoogste percentage inactieve migranten met een nationaliteit van buiten de EU, zo meldt vandaag Het Laatste Nieuws. “44,2 procent is het hallucinante cijfer, België haalt weer een triest record”, zegt Kamerlid Hans Verreyt. “Maar verrassend is het niet. De migranten die in dit land massaal toekomen passen absoluut niebij de gezochte jobprofielen op onze arbeidsmarkt.”

Van de migranten met een nationaliteit van buiten de EU die zich binnen de arbeidsleeftijd tussen de 25 en 64 jaar bevinden, is in heel Europa 29 procent inactief. “Ze zijn zelfs niet op zoek naar een baan”, aldus Verreyt. “En met ruim 44 procent of 123.000 inactieven spant België de kroon. We liggen ver boven de eerste achtervolgers: Nederland (36 procent), Duitsland (34 procent) en Frankrijk (33 procent).”

“Het migratiebeleid bezorgt de migranten geen enkele prikkel om actief te worden op de arbeidsmarkt”

“Van de mannelijke migranten van buiten Europa is in België 27 procent inactief. Dat op zich is al het slechtste cijfer van alle Europese landen, maar bij de vrouwen is dat zomaar eventjes 59 procent”, vult Kamerlid Dries Van Langenhove aan. “En zoals steeds is er ook in deze materie een communautair aspect. Wallonië kent zo 51 procent niet-EU-inactieven, in Vlaanderen, dat op zichzelf ook slechter scoort dan om het even welk Europees land, is dat 41 procent.”

“Arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) stelt terecht dat wanneer men deze hoge inactiviteit een halt wil toeroepen, men natuurlijk eerst de problemen moet erkennen. Maar daar wringt in dit land het schoentje”, besluit Van Langenhove. “Waar de weinige migranten in bijvoorbeeld een land als Denemarken komen om te studeren of te werken, is dat bij ons allerminst het geval. Hier komen ze toe als zogenaamde vluchteling of via gezinshereniging, gelokt door de gulle sociale zekerheid. Het is duidelijk dat de situatie volstrekt onhoudbaar is en in het migratiebeleid het roer volledig om moet.”