Nieuws
woensdag, 08 jun 2022

50 jaar wet Major: “proficiat en nog vele jaren”

De regeling waardoor in onze Belgische havens enkel erkende havenarbeiders kunnen werken, de Wet Major, bestaat vandaag vijftig jaar. “Het is een goede wet maar ze wordt evenwel geregeld onder vuur wordt genomen door de Europese Commissie, die ijvert voor een liberalisering van de havendiensten”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Hans Verreyt. Maar waar anderen de wet dus weg willen, blijft het Vlaams Belang vol overtuiging vasthouden aan deze wet.”

De Wet Major heeft doorheen de jaren haar nut bewezen. “Het heeft de havenarbeiders behoed voor de afbraak van sociale rechten, waarmee de eengemaakte Europese arbeidsmarkt gepaard ging”, aldus Verreyt. “We worden overspoeld door goedkope arbeidskrachten, meestal uit Oost-Europese landen, die hier voor minder dan het minimumloon de arbeid van onze eigen mensen komen inpikken. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden van deze mensen vaak schrijnend en zijn ze veel vaker dan onze eigen werknemers het slachtoffer van arbeidsongevallen. In de sectoren van de bouw of het goederentransport zijn de excessen legio. Dat de EU meedoet aan de afbraak van arbeidsvoorwaarden kan niet door de beugel.”

“Wij laten onze havens niet kapotmaken door sociale dumping en blijven vasthouden aan de Wet Major”

“Havenarbeiders houden met hun harde werk, dag en nacht, onze economie draaiende”, vervolgt Verreyt. “En dankzij de wet Major kunnen zij dat in de beste en veiligste omstandigheden doen: goed opgeleid, met eerbiediging van strikte veiligheidsregels en goed beschermd wanneer zij een dag zonder werkt vallen. En dat is niet enkel positief voor de dokwerkers, maar het zorgt ook voor sociale rust en productieve havens met weinig arbeidsongevallen.”

Het Vlaams Belang blijft de bestaande regeling van de erkende havenarbeiders steunen. “Onze havens zijn er niet minder concurrentieel door en de klant krijgt kwaliteit voor zijn geld. En dat alles zonder dat er op de rug van onderbetaalde arbeiders woekerwinsten worden gemaakt. Daarom moet de Wet Major blijven bestaan. Die is een halve eeuw oud en dat is voor de erkende havenarbeiders een reden tot feesten.”