Persberichten
dinsdag, 21 nov 2023

53 Chinese spionnen moeten onmiddellijk het land uitgezet

Foto: iStock. 53 Chinese spionnen moeten onmiddellijk het land uitgezet

Het Vlaams Belang wil dat de federale regering actie onderneemt en iedere Chinese spion stante pede het land uitzet. “Een internationaal rapport van Safeguard Defenders maakt gewag van de aanwezigheid van zomaar eventjes 53 Chinese spionnen op ons grondgebied”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Dit is zonder meer een zorgelijke situatie, maar één die is kunnen ontstaan door een decennialange naïeve Chinapolitiek.”

Uit een rapport van Safeguard Defenders, een internationale ngo die zich bezighoudt met infiltratie vanuit Azië, blijkt dat er zich in ons land minstens 53 Chinese spionnen bevinden, die zich uitgeven als 'consulaire vrijwilligers'. Ze opereren netjes verspreid, in de 10 provincies en in onze hoofdstad. “Het statuut ‘consulaire vrijwilliger’ bestaat niet eens”, aldus Ponthier. “Het gaat om Chinese staatsburgers die hier actief zijn als student of in het bedrijfsleven en die officieel hun landgenoten in dit land helpen met administratie. Maar in werkelijkheid maken ze deel uit van een door de Chinese communistische partij gecontroleerd netwerk, het ‘United Front’, en zijn ze hier enkel om dissidenten te controleren en in de pas te doen lopen.”

“Spionage is eigen aan communistische dictaturen”

Het Vlaams Belang waarschuwt al jaren voor Chinese spionage. “We waren de eersten met die waarschuwing”, vervolgt Ponthier. “Chinese overnames van strategische sectoren in Europa zijn zonder meer een bedreiging, en hieruit blijkt dat hun diplomatieke aanwezigheid in ambassades en consulaten dit eveneens is. Peking maakt al tientallen jaren misbruik van de naïviteit in dit land. We kunnen ons dan ook niet verbazen over de aanwezigheid van de 53 spionnen om hun landgenoten te controleren en te intimideren.”

“Meedogenloze communistische dictaturen zoals deze in China willen voortdurend hun invloed wereldwijd bestendigen en uitbreiden, en daarvoor is spionage en grondige controle buiten de landsgrenzen noodzakelijk”, besluit Ponthier. “Het is aan de federale regering om zonder dralen iedere naïviteit opzij te schuiven en alvast de 53 ‘Chinese vrijwilligers’ in kwestie het land uit te zetten.”