Nieuws
woensdag, 01 jun 2022

6 VRT-schermgezichten verdienen meer dan 25.000 euro per maand: “Spilzucht met belastinggeld”

Zes schermgezichten met een exclusiviteitscontract bij de VRT verdienen jaarlijks elk meer dan 300.000 euro of 25.000 euro per maand. Een pak meer dan de premier. Dat blijkt uit het jaarverslag van de VRT dat vandaag werd gepubliceerd. “Spilzucht met belastinggeld”, reageert Vlaams Belang-parlementslid en lid van de mediacommissie Klaas Slootmans.

Terwijl ze aan de Reyerslaan de stakingspiketten nog aan het afbreken zijn, blijkt uit het recentste jaarverslag van de openbare omroep dat de besparingen waartegen afgelopen dinsdag actie werd gevoerd zich niet overal even hard laten voelen. Zo lezen we in de jaarcijfers van de VRT dat het kransje grootverdienende schermgezichten bij de openbare omroep nóg groter is dan gedacht. Niet minder dan 6 schermgezichten of radiostemmen verdienen jaarlijks meer dan 300.000 euro en 11 tussen de 101.000 en 300.000.

Het is de eerste keer dat de VRT dergelijke cijfers naar buiten brengt. Dat deed ze overigens niet op eigen initiatief, maar is een gevolg van de beheersovereenkomst die hen verplichtte om transparantie te verschaffen over de jaarlijkse vergoeding van schermgezichten en radiostemmen waarmee de VRT een exclusiviteitscontract afsloot.

Vlaams Belang reageert scherp op de cijfers. “Dit zijn buitensporige bedragen die wijzen op verregaande spilzucht met belastinggeld. Bovendien wijzen ze op een ongelooflijke spreidstand van het VRT-management. Enerzijds roept men moord en brand dat men zich kapot moet besparen en anderzijds gooit men het geld door ramen en deuren voor bevriende BV’s. De cijfers zijn volgens Vlaams Belang bovendien een aanfluiting van de beheersovereenkomst die verregaande kostenefficiëntie beloofde”, aldus Slootmans.

VRT weigert transparantie

“Opmerkelijk en veelzeggend is dat de VRT halsstarrig blijft weigeren om exacte individuele bedragen te noemen, waardoor de belastingbetaler niet te weten komt hoe zijn geld exact wordt besteed. Zelfs leden van de raad van bestuur krijgen de cijfers niet te pakken”, klinkt het.Volgens de Vlaams Belanger liggen de reële bedragen wellicht zelfs nog een pak hoger. Zo stelt het jaarverslag dat zes personen jaarlijks meer dan 300.000 of 25.000 euro per maand euro verdienen, maar hoeveel meer dat precies is, blijft een goed bewaard geheim. Bovendien bleek reeds uit het geruchtmakende rapport van Audit Vlaanderen dat bovenop bepaalde exclusiviteitscontracten nog eens stevige consultancyvergoedingen werden afgesloten. “Het is volstrekt onduidelijk of dat vandaag niet meer het geval is”, aldus nog Slootmans.

Volgens de VRT zijn dergelijke contracten geoorloofd omdat zij naar eigen zeggen “een hoog kwalitatief niveau en een inhoudelijke meerwaarde kunnen bieden.” Iets wat bij Vlaams Belang wordt tegengesproken. “Een openbare omroep moet zich bezighouden met haar kerntaken: nieuws, duiding, cultuur en sport. Het wegkopen van televisievedetten bij de commerciële spelers behoort daar niet toe”, besluit Slootmans.