Nieuws
donderdag, 20 mei 2021

78 kandidaten niet weerhouden voor project #kiesvoordezorg wegens beperkt budget: “Nochtans broodnodig!”

Het Vlaams Belang heeft ernstige vragen over de weigering van zorgkandidaten wegens budgettaire beperkingen. Bij deelname aan het project '#kiesvoordezorg' is er een keuze uit 3 betaalde opleidingen tot zorg- of verpleegkundige. Op basis van screeningstesten slaagden 347 Vlaamse kandidaten die een opleiding aanvatten op 1 september 2021. 78 kandidaten werden echter niet weerhouden wegens budgettaire krapte. “Dat is een koude douche voor de kandidaten en de zorg tout court”, reageert Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang). “Zij zouden deel kunnen uitmaken van het Vlaams zorgpersoneel dat we zo broodnodig hebben.” De Reuse stelde er een parlementaire vraag over aan Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V).

Het project #kiesvoordezorg leidt werkzoekenden naar de zorgsector. Zo’n 850 Vlaamse kandidaten werden gescreend door een onafhankelijk selectiebureau. 248 kandidaten werden niet weerhouden wegens niet voldoen aan de selectievoorwaarden van het project of niet slagen voor de selectietesten. 107 kandidaten slaagden voor de opleiding zorgkunde, 120 voor de graduaatsopleiding verpleegkunde en 147 voor de bacheloropleiding verpleegkunde. 78 kandidaten die wel voldeden aan de selectievoorwaarden voor het project werden evenwel niet weerhouden wegens budgettaire krapte. 

“De minister moet mee helpen zoeken naar budget om nog meer – en liefst alle – kandidaten de opleiding te kunnen laten aanvatten”

Volgens het Vlaams Belang moet er extra budget voorzien worden zodat die 78 kandidaten evenzeer kunnen geselecteerd worden. De kandidaten in kwestie scoorden misschien wel ‘matig’, maar slaagden”, reageert De Reuse. “Nu verliezen we dus broodnodig zorgpersoneel, terwijl extra budget zowel voor extra bijscholing zou kunnen zorgen én dat ze zouden kunnen worden aangenomen en uitbetaald.

Anderzijds kan er ook gekeken worden naar de profielen van die 78 kandidaten, zo zegt Vlaams Belang. “Kunnen zij ook doorgeschoven worden naar de job van zorgkundige, of waren het mensen die specifiek voor een van de drie opleidingen gingen en dan uit de boot vielen en niet terug zijn opgevist?”, vroeg De Reuse. Beke antwoordde dat die 78 kandidaten gelijkwaardig verdeeld waren over de 3 opleidingen. “Deze kandidaten hebben dus gemotiveerde profielen die we niet zomaar mogen laten gaan. Ze kunnen de redding zijn voor vele mensen die nu basiszorgvoorzieningen te kort komen. We mogen mensen die hun handen uit de mouwen steken en hun borst natmaken om aan de slag te gaan in de sector niet zomaar in de steek laten. Het nodige budget moet op tafel komen.”