Nieuws
dinsdag, 27 jun 2023

847 miljoen relancegeld dreigt definitief verloren te gaan

Foto: iStock. 847 miljoen relancegeld dreigt definitief verloren te gaan

Topambtenaren van de Europese Commissie zijn duidelijk: indien de Vivaldi-regering geen akkoord over een pensioenhervorming bereikt en de eerste aanvraag voor Europees relancegeld niet indient, dreigt 847 miljoen van de eerste schijf verloren te gaan. “Net wanneer je denkt dat de ruziemakers van Vivaldi niet dieper kunnen zakken, verrassen ze opnieuw”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn. “Na de hele Iran-affaire en het handgemeen in de regering boren ze het politiek vertrouwen van de mensen nog wat dieper de grond in.”

Al een halfjaar hangt het mislopen van het Europees relancegeld als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Vivaldi. “Maar wie denkt dat dit de regering zou aanzetten tot actie, komt bedrogen uit”, aldus Samyn. “Verder dan enkele financiële luchtballonnetjes van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) geraakte Vivaldi niet.” Het Kamerlid wijst erop dat de regering de pensioendoelstelling voor het verkrijgen van het relancegeld zelf heeft doorgegeven aan de Europese Commissie. “Dit lijkt op het scenario van een slechte soap. Helaas zijn opnieuw onze mensen het slachtoffer van het geklungel van de Vivaldi-bende.”  

“Dag na dag verkleint de kans op relancegeld”

Terwijl sommige landen al aan hun vierde betalingsaanvraag zitten, heeft België de eerste aanvraag nog steeds niet ingediend. In totaal zou dit land 5,95 miljard euro uit het relancefonds moeten ontvangen. “Dankzij het non-beleid van Vivaldi blijft dit evenwel een groot vraagteken”, vervolgt Samyn. “Terwijl de regeringspartijen ruziënd en vechtend over straat rollen, verkleint de kans dag na dag dat we het relancegeld zullen krijgen. Wat een blamage.” 

Nu de verkiezingen met rasse schreden naderen, wordt de kans dat Vivaldi alsnog iets gedaan zal krijgen nog kleiner. “De voorbije jaren zaten de regeringspartijen eigenlijk al in campagnemodus”, merkt Samyn tot slot op. “In de hele legislatuur heeft Vivaldi nog geen enkele hervorming die naam waardig kunnen realiseren. Het Vlaams Belang gelooft niet dat de paars-groene excellenties daar nu plots wel in zouden slagen. We stevenen af op vier verloren jaren en vele mislopen miljoenen.”