Persberichten
maandag, 10 sep 2018

9-puntenplan van Jambon en Francken: een – rijkelijk late – N-VA-verkiezingsstunt

Tom Van Grieken: “Eerst laat men het probleem uitgroeien tot een gapende wonde, om dan te komen met een doekje voor het bloeden. De gevolgen zijn eens te meer voor de gewone Vlaming.”Een maand voor de verkiezingen kondigen Jan Jambon en Theo Francken met veel spierballengerol een ‘actieplan’ aan tegen ‘transmigratie’. “Rijkelijk laat en onvoldoende”, vindt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Eerst laat men het probleem uitgroeien tot een gapende wonde, om dan te komen met een doekje voor het bloeden”, klinkt het.

In en rond de haven van Zeebrugge zijn illegalen een structureel gegeven geworden. Na jarenlange inactiviteit, lijkt het echter dat de regering – rijkelijk laat – een oplossing heeft gevonden. Deze morgen kondigden ze een ‘9-puntenplan’ aan met o.a. één nationaal ‘administratief afhandelingscentrum’ voor transmigranten dat geïntegreerd zal worden in het huidige gesloten centrum 127bis.

Het Vlaams Belang beklemtoont dat dit niet meer is dan een doekje voor het bloeden. Met 702 gevatte illegalen in juli 2018 komt de teller in West-Vlaanderen alleen al op bijna 4.000 te liggen sinds begin dit jaar. Ter vergelijking, in heel 2017 werden er in West-Vlaanderen 5.581 mensen zonder papieren gevat. 2018 lijkt dus op weg om piekjaar 2016 met 7.552 gevatte illegalen te evenaren, vooral omdat de maandcijfers sinds april bijna telkens hoger lagen dan in 2016. Juli 2018 was zelfs het op één na hoogste cijfer sinds maart 2016. Deze zoveelste aankondiging van Minister Jambon en Staatssecretaris Francken lijkt één maand voor de verkiezingen dan ook meer op nietszeggend spierballengerol in het electorale opbod, dan een structurele oplossing.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken: “Dat er meer plaatsen worden gecreëerd is een goede zaak, maar de 160 plaatsen van Staatssecretaris Theo Francken zijn een lachertje en totaal ontoereikend. Eerst laat men het probleem uitgroeien tot een gapende wonde, om dan te komen met een doekje voor het bloeden. De gevolgen zullen eens te meer voor de gewone man in de straat zijn.”

Het Vlaams Belang wil dat de transitmigranten niet alleen worden opgepakt en een administratief proces doorlopen om vervolgens met een “bevel het grondgebied te verlaten” opnieuw op straat terecht te komen, maar via verschillende gesloten centra effectief het land worden uitgezet. Het Vlaams Belang herhaalt zijn eis voor de dringende uitbreiding capaciteit in gesloten centra tot minstens 1.500 plaatsen.

Bob De Brabandere
Politiek secretaris van de voorzitter