Nieuws
donderdag, 20 apr 2023

Aan het aanvullend pensioen mag niet worden geraakt!

Foto: iStock. “Aan het aanvullend pensioen mag niet worden geraakt”

Het Vlaams Belang blijft erop hameren dat de pensioenen van topambtenaren moeten worden afgetopt en wil elke regeling afschaffen die afwijkingen van het pensioenplafond voor politici toelaat. We mogen ook zeker de schandalige plannen van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) om in de zakken van de burgers te zitten niet uit het oog verliezen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. Over de pensioenen van onze mensen mogen geen politieke spelletjes worden gespeeld.”

Bijna 4 miljoen burgers in dit land hebben rechten opgebouwd in het kader van de tweede pensioenpijler, ook wel bekend als het aanvullend pensioen. Onder hen 2,5 miljoen Vlamingen. “De besparingsmaatregel die Lalieux voorstaat, is een extra belasting op die tweede pensioenpijler”, stelt Pas. “De minister wil blijkbaar een extra ouderenbelasting in te voeren.” Het Vlaams Belang verwondert zich er niet over dat de plannen van Lalieux, zowel wat het aantal getroffen mensen als de bedragen betreft, vooral Vlaanderen treffen.

“Lalieux wil geld afpakken van mensen die hier werken, sparen en ondernemen”

In 2021 zei minister Lalieux dat de overheid bijna twee miljard euro ‘misloopt’ omdat de pensioenen niet even hoog belast worden dan de lonen. “Dat was een ronduit schandalige uitspraak, wetende dat dit land de hoogste belastingen op arbeid van Europa heeft en dat onze pensioenen tot de laagste van Europa behoren”, aldus Pas. “Haar oplossing bestaat er dus in om zelfs in die omstandigheden nog meer geld af te pakken van de mensen die hier werken, sparen en ondernemen.”

Om aanspraak te kunnen maken op de Europese miljoenen en om de pensioenen betaalbaar te houden op lange termijn zou er volgens het Vlaams Belang beter werk worden gemaakt van een wachttijd voor nieuwkomers die nog geen bijdrage geleverd hebben aan onze sociale zekerheid. “Lalieux moet werk maken van een plafond voor de hoogste pensioenen”, besluit Pas, die hierover vandaag de minister ondervroeg. “Er mag niet nog meer geld worden afgenomen van de mensen die hier werken, sparen en ondernemen. Aan het aanvullend pensioen mag niet worden geraakt.”