Nieuws
woensdag, 17 aug 2022

“Aan valse beloftes hebben de douaniers niets”

Om de steeds gewelddadigere drugshandel aan te pakken kondigde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) vandaag in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’ aan 108 extra douaniers aan te werven en voor 70 miljoen euro bijkomend te investeren in scanners op de havenkaaien en in draagbare scanners met het oog op snelle controles. “Het is de zoveelste keer dat hij deze aankondiging doet”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. Vorig jaar in augustus deed hij dat bijvoorbeeld ook al, en toen bleef het daarbij.”

“Die 108 aanwervingen en 70 miljoen investeringen worden door Van Peteghem te pas en te onpas heraangekondigd als nieuwe maatregelen, maar dat zijn ze dus niet”, aldus Vermeersch, die de minister eerder al ondervroeg over deze materie. “Netto zijn er zelfs minder douaniers en de douane-infrastructuur laat het vaak afweten door technische problemen en personeelstekort. De beloofde aanwervingen en investeringen zullen absoluut niet volstaan om de gewelddadige miljardenbusiness, die de drugshandel in dit land helaas is kunnen worden, met tak en wortel uit te roeien.”

“Het aantal douaniers is de voorbije jaren helemaal niet gestegen, maar zelfs gedaald”

“Het aantal douaniers in de Antwerpse haven daalde van 758 in 2020 naar 734 op in januari 2022. En in dezelfde periode ging het aantal douaniers in Zeebrugge van 111 naar 107”, vervolgt Vermeersch. “Toen ik de minister hierover eerder bevroeg, bleek uit diens antwoord ook dat er slechts 1 container op 42 wordt gecontroleerd. Een bedroevend laag cijfer, waar dringend verandering in moet komen. Wanneer de kans niet gecontroleerd te worden 97,62 procent bedraagt en er wordt in de Antwerpse haven op een half jaar tijd toch 35,83 ton cocaïne onderschept, geeft dat een beeld van de gigantische hoeveelheid die er ons land binnenkomt.”

“Vlaanderen en meer in het bijzonder de Vlaamse havens vormen een toegangspoort tot Europa. Het spreekt voor zich dat in de douane, die een grote rol speelt in het onderscheppen van drugs, geïnvesteerd moet worden”, besluit Vermeersch. “Maar dan mag het niet bij aankondigingen blijven en moet dat ook daadwerkelijk gebeuren. Tot vandaag moeten we jammer genoeg vaststellen dat er te weinig mensen, middelen en bevoegdheden zijn voor onze douane. Het Vlaams Belang zal de vinger op die wonde blijven leggen.”