Aanbevelingen werkgroep OCMW Anderlecht zijn een gemiste kans

Vandaag heeft de werkgroep ‘Fraude bij het OCMW van Anderlecht’ zijn werkzaamheden afgerond door een aantal aanbevelingen aan de federale regering te formuleren om cliëntelisme en fraude inzake sociale bijstand tegen te gaan. “De geformuleerde aanbevelingen mogen er zijn”, stelt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang), “maar al bij al zijn ze teleurstellend. Als men cliëntelisme en fraude in de sociale bijstand écht met wortel en tak wil uitroeien is er veel meer nodig dan dat.”
Op 19 november onthulde Pano grootschalig cliëntelisme en fraude bij het OCMW van Anderlecht bij het verstrekken van sociale bijstand. Voor de Kamercommissie Sociale Zaken was dat aanleiding om daarrond hoorzittingen te organiseren en een werkgroep besluiten te laten formuleren. “Wij hebben gemengde gevoelens bij het eindresultaat van nagenoeg zes maanden hoorzittingen en werkzaamheden rond dit dossier. U zal ons niet horen zeggen dat dit een maat voor niets is geweest”, aldus Samyn.. “Er staan ongetwijfeld enkele behartenswaardige aanbevelingen in de tekst van de meerderheid. Maar er zat eigenlijk nog veel meer in om cliëntelisme en fraude in de sociale bijstand te bestrijden, maar dat is zonder pardon door de meerderheid van tafel geveegd.”
Het Vlaams Belang is om te beginnen erg teleurgesteld dat er geen onderzoekscommissie werd gewijd aan dit schandaal. Het resultaat is volgens de partij dat er nog veel vragen openblijven en dat er geen verantwoordelijkheden zijn vastgesteld voor alles was er fout is gelopen in het OCMW van Anderlecht. “Zoals gebruikelijk in dit land wijst iedereen naar elkaar, of vindt men zelfs dat er niets aan de hand is, en gaat iedereen vrijuit, hoewel hier toch duidelijk cliëntelisme en fraude aan de orde is”, meent het Kamerlid.
“De sociale werkers van Anderlecht én elders in het land hebben echt wel veel beter verdiend dan dat”
Ook de aanbevelingen die de meerderheid formuleert, zijn volgens de partij erg onvoldragen. “Zelf hebben wij de hoorzittingen systematisch geanalyseerd en daar 49 aanbevelingen uit gepuurd, maar die zijn door de meerderheid straal genegeerd. Het gevolg is dat heel wat systeemfouten die aan het licht zijn gekomen en cliëntelisme en fraude in de hand kunnen werken, niet terug te vinden zijn in de aanbevelingen van de meerderheid”, vervolgt het Kamerlid. Het Vlaams Belang verwijst in dat verband onder meer naar het gebrek aan aandacht voor de rol van de begunstigden zélf en van malafide dienstverleners, onder meer via sociale media, naar de toevloed van vreemde gelukszoekers die het bijstandssysteem ontwrichten en naar de Brusselse institutionele chaos. Verder ziet de partij de grootste systeemfout in de versnippering van de bevoegdheden inzake sociale bijstand over de federale overheid en de Gemeenschappen. Door een gebrek aan een gestroomlijnd beleid, onderlinge communicatie en eenheid van commando maakt dit dat er grote gaten zijn in het controlesysteem.
“Hier zat dus veel meer in, maar eens de regering gevormd was, zijn de werkzaamheden vanuit de meerderheid in een steriel keurslijf van meerderheid tegen oppositie geduwd. Dat is nefast geweest voor het vervolg. De Arizona-voorstellen zijn daardoor in het beste geval suboptimaal en erg fragmentarisch. De sociale werkers van Anderlecht en elders in het land hebben echt wel veel beter verdiend dan dat”, besluit Samyn.