Persberichten
woensdag, 02 jul 2025

Aankoop van F-35’s is zinloos

Foto: iStock. Aankoop van F-35’s is zinloos

Het Vlaams Belang kant zich resoluut tegen de aankoop van 11 extra F-35 gevechtstoestellen door de federale regering. “Hier is, zonder het over de levensduur te hebben, al een bedrag van 1 miljard euro mee gemoeid”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Een zinloze aankoop, die ook nog eens onze strategische afhankelijkheid van de Verenigde Staten vergroot, net op een moment dat we meer dan ooit op eigen benen zouden moeten staan.”

De aankoop van de F-35’s, die wel nog formeel bekrachtigd moet worden door de regering, staat in het Strategisch Plan voor de Defensie van minister van Theo Francken (N-VA), en werd door minister van Economie David Clarinval (MR) reeds bevestigd bij de RTBF.  “Vorige week kwam de regering tot een akkoord over de besteding van het extra geld voor het leger om aan de (oude) NAVO-norm van twee procent van het BBP te voldoen”, aldus Ponthier. “Maar over de aankoop van de F-35’s was men het toen nog niet eens. En nu zou de regering dus niet het door haar gewenste maar financieel onhaalbare aantal van 21 exemplaren willen bestellen, maar 11.”

“Niet in F-35’s, maar in kritieke infrastructuur investeren”

Het Vlaams Belang vraagt zich af of de coalitiepartners hier zomaar in mee zullen gaan, gewoon omdat de meerwaardebelasting werd goedgekeurd. “Plots zijn de argumenten tegen de aankoop van de gevechtsvliegtuigen blijkbaar niet meer van tel”, stelt Kamerlid Kristien Verbelen (Vlaams Belang) vast. “En argumenten zijn er nochtans voldoende. Zo zijn de F-35’s alvast niet nodig voor de beveiliging van ons luchtruim. Dit land heeft al 34 toestellen. En de NAVO heeft er meer dan 2000. Welk verschil maken die extra toestellen?”

Voor het Vlaams Belang moet daarentegen veel meer geïnvesteerd worden in de bescherming van ons eigen grondgebied. De partij vraagt met name meer aandacht voor onze kritieke infrastructuur, die uiterst kwetsbaar is voor hybride aanvallen vanuit bijvoorbeeld Rusland. “Maar daarover horen of lezen we veel te weinig in de pers”, merkt Ponthier tot slot op. “Ik denk dan onder meer aan pijpleidingen, onderzeese kabels, energie-infrastructuur op de Noordzee, en aan telecominfrastructuur.”