Nieuws
donderdag, 10 jun 2021

Aankoop woning voor meeste jongvolwassenen onbetaalbaar: “Opvolger woonbonus is nodig”

Het Vlaams Belang betreurt dat de vastgoedmarkt voor jongeren ‘op slot’ zit door de voortdurende prijsstijgingen. De schaarste in percelen door de massa-migratie ligt mee aan de basis van die prijsstijgingen. “Deze evolutie zal de armoedecijfers op ongeziene wijze beïnvloeden”, waarschuwde Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) vorige week. “Een eigen woning is nog steeds de beste garantie tegen armoede en een cruciale pensioenpijler in dit land, daarom moet de jonge generatie gesteund worden in hun aankoop en verwachten we van Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) nieuwe opties na de woonbonus te zoeken.”

Uit onderzoek van adviesbureau Immotheker blijkt dat het voor 64 procent van de 21- tot 35-jarigen financieel onmogelijk is om nog een woning te komen. 10 procent vreest zelfs nooit een eigen huis te kunnen kopen. De gemiddelde leeftijd van vastgoedkopers steeg in dit land naar 42 jaar. In 2019 was dat 36 en in 2007 was dat nog 31. Het aandeel van personen tot 35 jaar die lenen voor een woning is in 10 jaar met 20 procent gedaald tot 41 procent. De Vlaamse Confederatie Bouw wijst naar de continue prijsstijgingen als oorzaak.

“De Vlaamse regering moet in actie schieten om deze negatieve trend te doorbreken en de jongere generatie te behoeden voor toekomstige armoede”

Volgens het Vlaams Belang is dit verontrustend. “Waar men vroeger een bod onder de vraagprijs kon doen, gebeurt dat nu standaard erboven en dan nog is men niet eens zeker van de aankoop”, reageert Blancquaert. “De jongere generatie wordt dus steeds meer buiten spel gezet. Als de regering hen niet zal steunen, zal ze hen de armoede in duwen.” Minister Diependaele geeft toe dat de prijzen blijven stijgen, maar minimaliseert dit door te stellen dat de stijging minder sterk is dan in de meeste andere EU-landen. “Maar de stijging is er nog steeds en bovendien waren de prijzen al bijzonder duur”, riposteerde Blancquaert.

De afschaffing van de woonbonus zou het zogezegd makkelijker maken een eigen woning te kopen, want de prijzen zouden zakken, maar het tegendeel is echter waar. De prijs van onroerend goed is alleen gestegen, “waardoor nieuwe opties na de afschaffing van de woonbonus om jonge gezinnen te steunen broodnodig blijven”. Diependaele weigerde echter in te gaan op die suggestie en liet terloops weten dat we tegen 2050 maar liefst 450.000 nieuwe woningen nodig zullen hebben door onder meer migratie, waardoor de prijzen nog meer zullen stijgen.

“Het antwoord is niet naar massamigratie en de lage rentes te wijzen, maar nieuwe opties om de jonge generatie te steunen in hun zoektocht naar een woning”, besluit Blancquaert. “Ons land mag niet worden volgebouwd en onze mensen moeten aan een kwalitatieve woning kunnen geraken.”