Nieuws
vrijdag, 27 aug 2021

Aanslag Kaboel triest dieptepunt: “Niet buigen voor moslimterrorisme en grenzen beschermen”

Het Vlaams Belang verneemt met afschuw de IS-aanslagen aan de luchthaven in het Afghaanse Kaboel. Daarbij zouden zeker 90 doden zijn gevallen, waaronder 13 Amerikaanse soldaten. Mogelijks zouden er nog aanslagen volgen, maar de partij roept op tot vastberadenheid en vooral om lessen te trekken. “Ons medeleven gaat uit naar alle nabestaanden. We eren hen het best door niet te vervallen in paniek en angst: dat is net het doel van het islamistische IS. De aanslag bewijst verder de nood aan bijzonder goeie screenings, opvang in eigen regio en beveiliging van onze grenzen. Tal van moslimterroristen willen nu gebruik maken van de crisis.”

Waar het Vlaams Belang voor vreesde en waarschuwde is waarheid geworden. Gisteren profiteerden IS-terroristen van de chaos op de Kaboel-luchthaven om twee dodelijke bomaanslagen te plegen. De terreurorganisatie is verwikkeld in een islamistisch opbod met de nochtans al zeer extremistische Taliban. “Zoals we aankondigden voelen islamisten van allerlei slag zich nu gesterkt. Hier moeten we de juiste conclusies uit trekken.”

"De islamistische terreur die we zagen in Kaboel is ook bij ons realistisch: we moeten onze grenzen beveiligen"

“Eerst en vooral willen we ons medeleven uiten aan alle nabestaanden en moed en vastberadenheid toewensen aan al onze bondgenoten die nog in Kaboel actief zijn”, reageert Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “Maar het zou een extra drama zijn, mochten we geen lessen trekken uit deze aanslag. De dreiging is niet afgenomen, integendeel, en die is ook bij ons realistisch. Er kunnen Taliban-sympathisanten of extreme criminelen mee overvliegen met geëvacueerden, maar ook IS-militanten kunnen zich proberen laten oppikken en een aanslag proberen plegen bij ons in Europa.”

“We herhalen dan ook onze eerdere pleidooien”, besluit Van Langenhove. “Nu onze landgenoten gered zijn, moeten we maximaal inzetten op opvang in eigen regio. Tal van Afghaanse buurlanden nemen reeds Afghanen op: hier kunnen we een ondersteunende rol spelen. Als we na 31 augustus nog mensen verbonden aan België evacueren - moet dat op basis van een uiterst strenge selectie en screening gebeuren. Tot slot moeten we met verhoogde waakzaamheid onze grenzen beschermen - zowel op zeer korte termijn als later wanneer de vermoedelijke migratiegolf op gang komt. In het verleden zijn er al tal van jihadisten overgekomen met migratiestromen en in de toekomst zal dit evenzeer het geval zijn als we geen voldoende voorzorgen nemen.”