Persberichten
donderdag, 14 mrt 2024

Aantal incidenten met munitie bij Defensie in stijgende lijn

Foto: iStock. Aantal incidenten met munitie bij Defensie in stijgende lijn

Het Vlaams Belang is bezorgd over het stijgend aantal incidenten met munitie bij Defensie. “In 2020 was er sprake van slechts 8 incidenten en in 2022 zaten we al aan 18”, zegt Kamerlid Steven Creyelman, die de cijfers opvroeg bij minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). “Dit is een gevolg van kwalitatief slechte munitie en de minister moet hieruit lessen trekken wat aankoop en veiligheidsprocedures betreft.”

Het aantal incidenten met munitie bij het leger is toegenomen in de loop van de afgelopen jaren. In 2020 ging het om 8 incidenten en in 2022 waren dat er al 18. “Om dit te voorkomen moet bij de aankoopprocedure voldoende aandacht zijn voor kwaliteit, niet enkel voor kwantiteit”, aldus Creyelman. “Het zou best kunnen dat door de immense vraag vanuit Oekraïne de nodige kwaliteitscontroles wat verslapt zijn.”

“Munitievoorraden moeten dringend aangevuld”

Om incidenten met munitie te verminderen roept Vlaams Belang op tot het herstellen van het evenwicht tussen kwantiteit en kwaliteit. “We moeten zeker meer munitie aankopen bij onze eigen industrie, maar met meer oog voor de kwaliteitsnormen om ongelukken te voorkomen”, aldus nog Creyelman.

Het Vlaams Belang uit ook kritiek over de staat van de munitiestocks bij Defensie. “Om die weer op peil te krijgen is een investering nodig van minstens zeven miljard, terwijl de minister in haar investeringsenveloppe slechts één extra miljard vrijmaakt voor munitie”, besluit Creyelman, “Zoals generaal Marc Thys het onlangs verwoordde, moeten we na een paar dagen oorlog met stenen gooien. Trek ons defensiebudget daarom zo snel mogelijk op tot twee procent van het bbp en besteed daarbij het nodige aan onze munitievoorraden.”