Nieuws
dinsdag, 24 jan 2023

Aantal slachtoffers seksueel geweld blijft stijgen: “Geef zorgcentra voldoende rechercheurs en verhoorruimtes”

Foto: iStock. Aantal slachtoffers seksueel geweld blijft stijgen: “Geef zorgcentra voldoende rechercheurs en verhoorruimtes”

Recent werd het schokkende nieuws bekend dat 13,5 procent van de slachtoffers die in de eerste vijf maanden van 2022 aanklopten bij een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) jonger is dan 12 jaar. “En ieder jaar stijgt het aantal slachtoffers nog”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “Het is belangrijk dat ze zo snel mogelijk de weg naar een ZSG vinden en daarnaast is de werking van die centra voor verbetering vatbaar.”

In dit land zijn er zeven ziekenhuizen met een ZSG. In Genk, Aarlen en Namen worden dit jaar nog centra geopend. “Maar het blijft moeilijk om ook de provincie Vlaams-Brabant te voorzien van een ZSG”, aldus Bury. “Enkel een centrum in Leuven is geen optie, want dat is veel te ver van Halle-Vilvoorde verwijderd, en dat is overigens ook een ander gerechtelijk arrondissement.”

“Het is onaanvaardbaar dat kinderen soms weken moeten wachten alvorens een verhoor kan plaatsvinden”

Bury was in juni nog te gast in het ZSG in het UZ Gent. “In 2022 klopten daar in totaal 589 slachtoffers aan. Vergeleken met 2021 een sterke stijging, toen het er 543 waren. Eén slachtoffer op drie is er minderjarig.” Het Kamerlid wijst er in dat verband op dat het werkelijke aantal slachtoffers veel hoger ligt. “Het is een utopie te denken dat alle minderjarige slachtoffers de weg naar een ZSG zullen vinden. Daarom pleit het Vlaams Belang voor overheidscampagnes, maar daarnaast zeker ook voor een meldingsplicht voor schoolpersoneel en zorg- en hulpverleners.”

Volgens het Vlaams Belang is het bovendien onaanvaardbaar dat kinderen die wel de weg naar een ZSG hebben gevonden, soms enkele weken moeten wachten vooraleer een audiovisueel verhoor kan plaatsvinden. “Kinderen moeten op ieder vlak snel geholpen worden, en voor de waarheidsvinding is een verhoor binnen de 24 uur cruciaal”, besluit Bury. “Momenteel is er helaas een tekort aan verhoorruimtes en aan rechercheurs die gespecialiseerd zijn in het omgaan met jonge kinderen. Hier moet dringend aan worden verholpen.”