Persberichten
donderdag, 27 aug 2020

Aanvallen op Brusselse brandweer: Vlaams Belang eist politiebijstand

Vlaams Belang Brussel eist een ernstig onderzoek naar de aanval op een ploeg van de Brusselse brandweer afgelopen nacht. Het opzetten van hinderlagen voor hulpdiensten en politie is geen onschuldig spelletje, maar een gevaarlijke stap richting terrorisme en vraagt een stevig antwoord van beleid en justitie. Daarnaast pleit de partij voor een betere omkadering voor onze hulpdiensten, zoals politiebijstand bij risicovolle opdrachten.

Toen gisterennacht een ploeg van de brandweer een brandende vuilniscontainer wilde blussen, werd ze vanop daken bekogeld met glazen flessen en andere projectielen. De aanval ging door tijdens de bluswerken, een brandweerwagen raakte daarbij beschadigd. De brandweer vermoedt een gerichte aanval en een opzettelijke hinderlaag. Brandstichtingen om de brandweer te kunnen aanvallen zijn spijtig genoeg in het Brussels Gewest niet nieuw. De vakbond VSOA klaagt al jaren over valse oproepen en brandstichtingen op straat met als doel de hulpdiensten aan te vallen.

Lootens-Stael (Vlaams Belang): “Kunnen we na dit zinloos geweld tegen de brandweer nu ook stevige praat van Smet verwachten?”

“We mogen deze feiten niet minimaliseren”, reageert senator Bob De Brabandere, Brussels Vlaams Belang-voorzitter. “Het opzetten van hinderlagen voor hulpdiensten en politie is geen onschuldig spelletje, maar een gevaarlijke stap richting terrorisme, en vraagt een stevig antwoord van beleid en justitie. Het is daarom een goede zaak dat de brandweerleiding de zaak ernstig neemt en klacht heeft ingediend. Een ernstig onderzoek naar deze feiten en dit fenomeen is meer dan nodig.

Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Brussels parlement, Dominiek Lootens-Stael, treedt De Brabandere bij: “We verwachten ook een signaal vanuit het Gewest”, luidt het. Minister Pascal Smet (sp.a-one.Brussels) is er steeds als de kippen bij om de politie of andere veiligheidsdiensten te veroordelen. Ik kijk dan ook uit naar zijn stevige reactie en zijn beleidsdaden om de brandweer in deze zaak te steunen.”

“Dit is helaas verre van de eerste maal dat dergelijke misdrijven tegen de brandweer zich voordoen”, besluit Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), die de federale context bespreekt. “Wij hameren er daarom op dat brandweerlui moeten kunnen worden bijgestaan door politie in risicobuurten of tijdens bepaalde gevaarlijkere periodes zoals nieuwjaar. Verder moet er een centraal registratiesysteem zijn van dergelijke agressiegevallen dat elke hulp- en ordedienst moet kunnen inkijken. Tot slot eisen we gratis rechtsbijstand voor elke hulpverlener bij gevallen van agressie.”