Persberichten
vrijdag, 24 mei 2024

Aanwerving personen met een handicap: federale overheidsdiensten blijven bijzonder slecht scoren

Foto: iStock. Aanwerving personen met een handicap: federale overheidsdiensten blijven bijzonder slecht scoren

De federale overheidsdiensten blijven schromelijk in gebreke bij de tewerkstelling van mensen met een handicap, zo blijkt uit cijfers die Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) verzamelde. “De hoeraberichten vanuit de federale overheid dat het aantal mensen met een handicap in dienst bij de federale overheid is gestegen naar 1,40 procent, zijn totaal misplaatst” zegt Samyn. “Het zelf opgelegde quotum van 3 procent wordt in de verste verte niet bereikt.”

Sedert 2007 is vastgelegd dat binnen de federale overheidsdiensten 3 procent van de jobs zouden moeten gaan naar mensen met een handicap. “Maar met amper 1,40 procent zitten we daar nog lang niet” stelt Samyn vast. Uit cijfers die ze verzamelde, blijkt dat er amper één federale overheidsdienst (FOD) is die het cijfer van de 3 procent haalt. “Van niet alle FOD’s zijn de cijfers beschikbaar, omdat sommige ministers het niet eens nodig vonden om op onze vragen te antwoorden.”

“Gerommel in de marge verkoopt Vivaldi als mooie verwezenlijking”

“Andere FOD’s en overheidsdiensten blijven zwaar in gebreke” aldus Samyn, die verwijst naar onder andere de FOD Binnenlandse zaken (0,51 procent), de FOD Justitie (1,49 procent)  of naar het FANC of het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling, die beide een bedroevende nul procent halen. “Ook bij de geïntegreerde politie (0,13 procent) of instellingen zoals Sciensano (0,11 procent) staat de aanwerving van mensen met een handicap duidelijk ergens helemaal onderaan het prioriteitenlijstje”, zegt Samyn.

“Net zoals op alle andere domeinen, is de Vivaldi-regering ook hier niet verder geraakt dan gerommel in de marge, dat ze dan op de koop toe ook nog eens verkoopt als een mooie verwezenlijking” stelt Samyn vast.  Het Vlaams Belang wil alvast veel meer aandacht voor de tewerkstelling van gehandicapten. “Voor het Vlaams Belang mag een lichamelijke beperking geen handicap op de arbeidsmarkt zijn”, besluit Samyn.