Nieuws
maandag, 05 feb 2024

Acties van gevangenispersoneel verdienen alle steun

Foto: iStock. Acties van gevangenispersoneel verdienen alle steun

Het Vlaams Belang steunt ten volle de acties van het gevangenispersoneel die deze ochtend van start gingen en een week zullen duren. “De overbevolking en de grote aanwezigheid van geesteszieken in de cellen leidt steeds vaker tot agressie”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Maar nog steeds weigert minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) die overbevolking tegen te gaan en criminele vreemdelingen hun straf in het land van herkomst te doen uitzitten.”

Deze week werd in onze gevangenissen, waar plaats is voor 10.700 gedetineerden, de kaap van 12.000 overschreden. “Nooit eerder waren het er zoveel”, aldus Dillen. “Het maakt het werken voor de cipiers onmogelijk en vooral bijzonder gevaarlijk.” Het zwaar beproefde gevangenispersoneel legt deze week dan ook het werk neer. Vandaag wordt er in Gent en Oudenaarde gedurende 24 uur met een minimumbezetting gewerkt, en de volgende dagen komen  Turnhout, Merksplas, Antwerpen, Bergen, Brugge en Hasselt aan de beurt.

“De oplossingen werden reeds tot vervelens toe aangebracht door het Vlaams Belang”

In Merksplas heeft het personeel die beurt zelfs niet afgewacht. Zondagmiddag begon het personeel er een spontane staking nadat twee cipiers enkele rake klappen hadden gekregen. Ze moesten voor verzorging naar het ziekenhuis worden gebracht. “In die instelling was het een zoveelste gewelddadig incident op nauwelijks enkele weken tijd”, gaat Dillen verder. “Het personeel van onze gevangenissen gaat met angst naar het werk, maar minister Van Tigchelt slaagt er niet in hun situatie enigszins te verbeteren. Donderdag zat hij zonder enig resultaat nog aan tafel met de cipiersvakbonden en met het gevangeniswezen.”

“De oplossingen liggen nochtans voor de hand en die werden reeds tot vervelens toe aangebracht door het Vlaams Belang”, besluit het Kamerlid. “Vooral de overbevolking zorgt in onze gevangenissen voor agressie en geweld. En die kan aangepakt worden door de criminele vreemdelingen te repatriëren naar hun land van herkomst. Meer dan 40 procent van de gedetineerden heeft immers geen Belgische nationaliteit en 30 procent is hier zelfs illegaal.”