Nieuws
donderdag, 30 sep 2021

Actualiteitsdebat over pensioenen was een maat voor niets

Voor het Vlaams Belang was het actualiteitsdebat over pensioenen in de Kamercommissie van 29 september helaas een maat voor niets. “In de paars-groene regering zitten maar liefst drie oud-ministers van Pensioenen: Alexander De Croo (Open Vld), Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en Frank Vandenbroucke (Vooruit)”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Maar ondanks al die expertenkennis en wijsheid bij haar collega’s zal Karine Lalieux (PS) de zoveelste minister van pensioenen zijn die op pensioen zal gaan zonder een plan die naam waard.”

De pensioenhervorming van Lalieux was één van de grote dossiers die de regering De Croo in zijn eerste jaar zou aanpakken. “De minister beweerde in het debat, waarbij de meerderheidspartijen grotendeels afwezig bleven, er alles aan gedaan te hebben om zichzelf en haar dossier uit de spotlights te halen”, aldus Samyn. “Eigenaardig, want zij was het die begin september met een onvoldragen plan zelf naar de pers is gelopen. Lalieux is dat blijkbaar vergeten maar wij niet.”

“De liberale ministers van Pensioenen hebben nooit een hervorming uitgewerkt, en met Lalieux zal het ook niet gebeuren”

“Inhoudelijk zijn de plannen van Lalieux hoogst onduidelijk”, vervolgt Samyn. “Over de betaalbaarheid van de minimumpensioenen kon ze bijvoorbeeld enkel verwijzen naar berekeningen die waren gemaakt door de pensioendiensten, zonder dat ze deze aan de parlementsleden wou meedelen.”

“Ook over haar globaal hervormingsplan bleef Lalieux geheel op de vlakte”, besluit Samyn. “En haar bewering dat ze over haar hervorming veel contacten heeft gehad met de stakeholders is zelfs een flagrante leugen. De vakbonden hebben verklaard welgeteld één keertje een gemeenschappelijke vergadering te hebben gehad over de materie. Die communicatie in de pers omschreef Lalieux als ‘schandelijk’. Een minister die geen plan in het parlement neerlegt, maar zelf naar de pers loopt, noemt reacties op persberichten dus ‘schandelijk’. Lalieux neemt een loopje met de democratie.”