woensdag, 07 dec 2022

Afgesloten buschauffeursposten De Lijn nog niet voor direct: “goedkope aankondigingspolitiek”

Foto: iStock. Afgesloten buschauffeursposten De Lijn nog niet voor direct: “goedkope aankondigingspolitiek”

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) kondigde recent aan dat alle chauffeursposten in de bussen van De Lijn versneld afsluitbaar zouden worden. Uit interne communicatie van De Lijn blijkt echter dat dit niet het geval is. “Het lijkt er dus op dat minister Peeters louter aan aankondigingspolitiek heeft gedaan”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden (Vlaams Belang). “Neemt de minister de veiligheid op het openbaar vervoer wel ernstig genoeg? De veiligheid van onze buschauffeurs is te belangrijk om hiermee op een goedkope manier politiek proberen te scoren.”

Op 23 november zei Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters in het Vlaams Parlement dat alle chauffeursposten in de bussen van De Lijn versneld afsluitbaar zouden worden. Dit komt er om de veiligheid van de buschauffeurs te garanderen. Bij de nieuwe bussen was al voorzien dat er een volledige afsluiting mogelijk is. Volgens Peeters gaat men tegelijk ook een uitrol doen bij de bestaande bussen. Hierbij is een vaste afsluiting, maar ook een flexibel systeem mogelijk. Met zo’n systeem kunnen de chauffeurs op een knop drukken om hun post af te sluiten. In een bijlage op het intranet van De Lijn verscheen echter dat de aankondiging van de minister diende genuanceerd te worden.

“Volgens de interne communicatie zou het immers niet gaan om een afgesloten stuurhut zoals deze voorzien is in de trams van De Lijn”, zegt Verheyden. “Bovendien zou het om een langlopend project gaan en zou enkel de procedure opgestart worden om te bekijken hoe men dit verder kan uitrollen. Het lijkt er dus op dat minister Peeters louter aan aankondigingspolitiek heeft gedaan.”

“Neemt minister Peeters veiligheid wel ernstig?”

Voor de chauffeurs is dit een slag in het gezicht. “Ze vragen zich terecht af hoe het kan dat de bussen van de TEC en de MIVB wel afgestoten stuurposten hebben en dat dit bij De Lijn nog steeds niet gerealiseerd is”, aldus Verheyden. “Neemt de minister de veiligheid op het openbaar vervoer wel ernstig genoeg?”

Vorige maand liep een buschauffeur van De Lijn een oogkasbreuk op na een aanval door agressieve passagier in Brugge en in Gent brak een spontane staking uit na een ander geval van agressie. “De veiligheid van onze buschauffeurs is te belangrijk om hiermee op een goedkope manier politiek proberen te scoren”, besluit Verheyden. “Het volstaat niet om prematuur zaken aan te kondigen. Ik zal Peeters dan ook zo snel mogelijk ondervragen over welke maatregelen zij op korte termijn zal nemen om de veiligheid te verhogen.”