Nieuws
dinsdag, 17 mei 2022

Afluisterschandaal Catalonië: wat met Vlaams-nationalisten?

De spanningen in Spanje tussen Madrid en Barcelona zijn recent weer toegenomen naar aanleiding van een afluisterschandaal, genaamd Catalangate. “Wij mogen niet toestaan dat onafhankelijkheidsstrijders in Europa geviseerd en zelfs bespioneerd worden”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder, die Vlaams minister-president Jan Jambon hierover ondervroeg in het Vlaams Parlement. “Als dit bij Catalanen gebeurt, kan dit ook bij Vlaams-nationalisten.”

Volgens een onderzoek van de Canadese groep Citizen Lab dat in het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker verscheen, werden verschillende Catalaanse pro-onafhankelijkheidspolitici en hun entourage systematisch in de gaten gehouden met behulp van Pegasus-spyware ontwikkeld door het Israëlische cyberwapenbedrijf NSO. Deze beruchte spionagesoftware wordt veelvuldig misbruikt door autoritaire regimes om journalisten, politici van de oppositie en kritische burgers te bespioneren. Aangezien NSO al meermaals zelf verklaard heeft dat het de software enkel aan regeringsorganisaties heeft verkocht, is de Spaanse regering natuurlijk de hoofdverdachte in dit schandaal.

“De regering in Madrid beweert wel dat ze ‘niets te verbergen’ heeft, maar vermits het om een ‘aangelegenheid van nationale veiligheid’ gaat, weigert ze om meer informatie te verschaffen”, zegt Slagmulder. “Zonder een rechterlijk bevel kunnen er in Spanje geen gesprekken worden afgeluisterd, maar de vraag is natuurlijk of de Spaanse overheid dat werkelijk in acht heeft genomen.”

“Jambon moet garanties vragen aan De Croo opdat we in Vlaanderen ook nooit zo’n afluisterschandaal hebben”

Volgens een artikel in De Standaard maakt de Belgische politie in bepaalde gerechtelijke onderzoeken ook gebruik van die Pegasus-software. Slagmulder maakt zich daarom zorgen dat die misbruikt kan worden. “Deze software kan een grote bedreiging vormen voor onze burgerlijke vrijheden als het gebruik ervan niet sterk wettelijk begrensd wordt en als er te weinig controle is.”

“Als dit bij Catalaanse nationalisten gebeurt, kan dit ook Vlaams-nationalisten gebeuren”, aldus Slagmulder. “Ik hoop dat Jambon zijn belofte nakomt en dit zal opwerpen tijdens zijn formeel onderhoud met premier De Croo. Er moet snel een wettelijk kader komen voor het gebruik van Pegasus.”