Nieuws
donderdag, 17 nov 2022

Agenten speciale eenheden in Vlaanderen vaak Franstalig

Bij een inval door Franstalige agenten van de Speciale Eenheden (DSU) in september werd in Merksem Yannick Verdyck doodgeschoten. “Franstalige agenten van de DSU werden de afgelopen jaren tientallen keren ingezet in Vlaanderen”, zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang), die hierover minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) ondervroeg.

De manier waarop de inval bij Verdyck in september gebeurde, lokte heel wat commotie uit. “Zo werd de man, vlak voor hij werd doodgeschoten, in het Frans ‘Ta gueule!’ toegeroepen, aldus Pas.“Dat een goudhandelaar in het Antwerpse die ’s nachts plots gemaskerde en gewapende mannen aan zijn bed ziet staan die hem in het Frans toeroepen, niet onmiddellijk denkt aan agenten, is niet ondenkbaar.”

Uit het antwoord van minister Verlinden blijkt nu dat de Franstalige regionale eenheden van de DSU tussen 1 oktober 2018 en 20 oktober 2022 maar liefst 58 keer werden ingezet in Vlaanderen. “Voor minister Verlinden is dat blijkbaar geen enkel probleem, want ‘de speciale eenheden geven de aanmaningen in de taal van de taalregio’, en ‘ieder lid krijgt een tweetalige opleiding om de nodige terminologie bij een tussenkomst in de beide landstalen te kennen’”, vervolgt Pas. “Dus ofwel is ‘ta gueule!’ correct Nederlands, ofwel ligt Merksem in Wallonië, ofwel worden wel degelijk Nederlandsonkundige of Nederlandsonwillige agenten ingezet in Vlaanderen. En dit met de gekende resultaten als gevolg.”

Het Vlaams Belang is alvast niet te spreken over deze gang van zaken. “In Vlaanderen is er maar één voertaal, en dat is het Nederlands”, besluit Pas. “Agenten die geen Nederlands kunnen of willen spreken, hebben hier niets te zoeken.”