Nieuws
woensdag, 03 aug 2022

“Agressie China jegens Taiwan nooit tolereren”

“Taiwan voldoet aan alle criteria die het volkenrecht hanteert om van een soevereine staat te kunnen spreken. Het verdient dan ook alle steun en moet zo snel mogelijk als dusdanig erkend worden”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “De sinds geruime tijd toenemende Chinese dreiging ten aanzien van Taiwan is onaanvaardbaar. Nodeloze provocatie is nergens goed voor, maar Taiwan mag in principe iedereen uitnodigen die ze willen, ook de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.”

De Chinese dreiging doet momenteel in de regio de spanningen sterk oplopen tussen de Verenigde Staten en China. “Chinese gevechtsvliegtuigen dringen dagelijks binnen in het soevereine luchtruim van Taiwan en Amerikaanse torpedobootjagers varen door de Straat van Taiwan”, aldus Ponthier. “Dit alles dreigt te ontaarden in een mogelijke aanval van China. Taiwan zelf is dan weer stellig zich onvoorwaardelijk te verdedigen en indien nodig ‘tot de laatste dag’ oorlog te voeren.”

“Taiwan mag ontvangen wie het wil”

“Peking is in ieder geval na het bezoek van Pelosi aan Taiwan nog meer gaan dreigen met ‘gerichte militaire acties en handelssancties”, vervolgt Ponthier. “Het bezoek toont ook aan dat de Amerikaanse economische en strategische belangen vooral in Azië liggen. De Verenigde Staten hebben in het kader van hun Indo-Pacifische strategie de steun aan en samenwerking met de regionale partners en Taiwan de laatste tijd sterk opgedreven, ook militaire steun.”

“Voor het Vlaams Belang is Taiwan alleszins en allerminst een ‘afvallige provincie’, zoals het door Peking betiteld wordt”, besluit Ponthier. “Taiwan is een rechtmatige staat die dus steun verdient in zijn onafhankelijkheid en verzet tegen buitenlands expansionisme, en zij mogen als dusdanig ontvangen wie ze willen. Anderzijds willen we zoveel mogelijk vrede en globale stabiliteit verzekeren. Onnodige polarisatie kan escaleren. De politieke en economische gevolgen voor Europa kunnen wel eens groter worden dan we zelf denken.”