Nieuws
zondag, 19 jun 2022

Akkoord kernkabinet defensiebudget: “Veel te laat”

Er is witte rook opgestegen vanuit het kernkabinet omtrent het defensiebudget. Vivaldi is tot een akkoord gekomen om de defensie-uitgaven op te trekken tegen 2035. “Meer middelen voor Defensie zijn goeie zaak, maar 2035 is veraf. Bovendien laat premier Alexander De Croo (Open Vld) zich gijzelen door Ecolo-Groen met een reeks klimaatvoorwaarden waaraan de budgetverhoging gekoppeld is”, aldus Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier. “Tot slot mag dit groter budget geen blanco cheque zijn: met een groter budget moet er een grondig hervormingsplan komen, want Defensie loopt helemaal vierkant en daar horen we paars-groen weinig of niet over.”

De langverwachte verhoging van het defensiebudget is dan toch afgeklopt binnen het kernkabinet. Men heeft afgesproken het budget op te trekken naar 2% van het BBP, tegen 2035. “Wat ons betreft moet een verhoging van het militair budget er zo snel mogelijk komen en niet tegen een verafgelegen jaartal”, reageert Ponthier. “De capaciteitstekorten bij onze krijgsmacht stapelen zich op in elke component, en onze stocks hebben acute tekorten.”

“Geen blind opbod of blanco cheque, maar met extra middelen Defensie gericht hervormen”

De nationalistische partij is ook kritisch voor de reeks voorwaarden die door de linkse partijen zijn vooropgesteld. “De broodnodige budgetverhoging voor Defensie wordt gekoppeld aan meer investeringen in klimaatplannen en meer ontwikkelingshulp, terwijl die drie zaken toch niet veel met elkaar te maken hebben”, vervolgt Ponthier. “Wij zien Defensie als de hoeksteen voor onze veiligheid, niet als een vehikel voor klimaatbeleid.”

Het Vlaams Belang wijst er tevens op dat het niet om een blind opbod mag gaan, maar dat men het geld efficiënt moet investeren in een hervormingsplan voor Defensie. “Ons leger moet opnieuw performant zijn kerntaken kunnen invullen, er mag geen blanco cheque worden uitgeschreven, want defensie loopt helemaal vierkant”, besluit Ponthier. “Met extra middelen moeten radicale hervormingen komen. Daarbij moeten onze Europese strategische belangen vooropstaan. Ondoordachte aankopen als de peperdure F-35’s, die louter Amerikaanse belangen dienden, moeten we vermijden.”