Persberichten
vrijdag, 26 mei 2023

Als Assadi geruild werd faciliteert Vivaldi Iraans terrorisme

Foto: iStock. Als Assadi geruild werd faciliteert Vivaldi Iraans terrorisme

Vandaag kwam het verlossende nieuws dat ngo’er Olivier Vandecasteele na bijna anderhalf jaar onschuldig te hebben vastgezeten in een Iraanse gevangenis, eindelijk werd vrijgelaten. Het Vlaams Belang is verheugd dat Vandecasteele eindelijk vrijgelaten wordt, maar stelt zich vragen bij de omstandigheden. “Ik heb eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) en diens ambtgenoten van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) om verduidelijking gevraagd over de precieze omstandigheden waarin dit gebeurde”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “Mocht het gaan om een ordinaire gevangenruil met de Iraanse terrorist Assadolah Assadi, valt naar de toekomst toe het ergste te vrezen.”

Vandecasteele werd in Iran na een schijnproces veroordeeld tot 40 jaar cel en 74 zweepslagen en dit wegens vermeende spionage. “De gezondheidstoestand van de ngo-medewerker ging er op achteruit, en we zijn alvast voor hem en zijn familie blij dat die nachtmerrie over is”, aldus Samyn. “Maar mocht blijken dat de Vivaldi-regering zo kortzichtig is geweest om hiervoor een terrorist te laten vertrekken, heeft men de deur wijd opengezet voor vele nieuwe nachtmerries.”

“Geen akkoordjes met schurkenstaten”

Voor het Vlaams Belang was en is een onevenwichtige gevangenenruil tussen een veroordeelde terrorist en onschuldige ngo-medewerker onbespreekbaar. De partij heeft zich van meet af aan dan ook tegen het in april in werking getreden overbrengingsverdrag gekant. “Het is een deal die de gijzelingspolitiek en de internationale terreuragenda van Iran faciliteert”, gaat Samyn verder. “Het Vlaams Belang heeft steeds de onvoorwaardelijke vrijlating van Vandecasteele geëist. En bloeddorstige terroristen zoals Assadi moeten onvoorwaardelijk achter de tralies moet blijven.”

“Er is uiteraard geen enkele garantie dat Assadi in Teheran de rest van zijn straf zal moeten uitzitten”, merkt Samyn tot slot op. “Integendeel, die misdadiger zal er als een volksheld ontvangen worden. Ik mag hopen van niet, maar ik vrees oprecht dat de Vivaldi-regering het met de schurkenstaat Iran op een akkoordje gegooid heeft.”