Nieuws
zaterdag, 01 jan 2022

Alweer brandstichting en hevige rellen tijdens oudejaarsnacht: “zerotolerantie”

Het Vlaams Belang eist van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dringende en kordate actie naar aanleiding van de vernielingen en brandstichtingen in de hoofdstad en andere grote steden in Vlaanderen. “Brandstichtingen en vernielingen tijdens oudejaarsnacht zijn ondertussen helaas een traditie”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Maar niettegenstaande de jaarlijkse gewoontes en dus de mogelijkheid om adequaat te anticiperen, blijft dit vooral allochtoon geboefte hun gang gaan. Om hun misdadig gedrag te beëindigen passen enkel snelrecht en zerotolerantie.”

De politie is maar liefst 395 keer moeten tussen komen op oudejaarsnacht in Brussel. De brandweer was de volledige nacht in de weer om brandhaarden te blussen, waaronder ook tal van in brand gestoken wagens. In totaal moesten 129 amokmakers in Brussel alleen al worden aangehouden. Want ook in Gent en Antwerpen was er ernstige onrust met rellen, vandalisme, anti-politiegeweld en aanhoudingen.

Alweer geweld en rellen op oudejaarsnacht: "Verlinden moet niet verwonderd zijn maar eindelijk actie ondernemen”

“Dit gaat wederom om asociaal crimineel gedrag vanwege bepaalde groepen jongemannen die vijandig staan tegen onze samenleving en die zich – helaas terecht – straffeloos wanen”, vindt ook Brussels Vlaams Belang-voorzitter en senator Bob De Brabandere. “Het is al langer duidelijk dat Brussel deze problematiek niet aankan, de reden ook waarom de federale regering moet optreden. De Brusselaar moet kunnen rekenen op veiligheid. Ook op nieuwjaar.”

“Het is een schande dat onze hoofdstad, maar ook onze andere steden, hier jaar na jaar mee wordt geconfronteerd”, vervolgt Depoortere. En niettegenstaande de jaarlijkse gewoontes en dus de mogelijkheid om adequaat te anticiperen, blijft dit vooral allochtoon geboefte hun gang kunnen gaan. En dat mag niet verwonderen. In sommige wijken zijn drugclans en bendes straatcriminelen heer en meester. Politie, brandweerlui en hulpdiensten worden er ook buiten oudejaar aangevallen. De tijd van praten en knuffelen is al lang voorbij. Er moet in deze wijken een zerotolerantiebeleid komen, met gerichte politiecontroles. Daders moeten onder andere aan de hand van camerabeelden opgespoord en opgepakt worden en vervolgens kordaat worden gestraft door middel van snelrecht. Want voor onze politie blijft het dweilen met de kraan open, als justitie geen gepaste straffen uitspreekt.”