Nieuws
donderdag, 23 sep 2021

Alweer extra budget naar koninklijke familie? “Onaanvaardbaar”

De jaarlijkse miljoenenafdracht van de schatkist naar de Belgische koninklijke familie moet niet uitgebreid worden, maar afgebouwd. Dat zegt het Vlaams Belang klaar en duidelijk. “Waarom gaan de koning en zijn familieleden niet gewoon werken voor hun geld? Zoals iedereen.”

Terwijl de coronacrisis nog steeds een tol eist - niet in het minst economisch - en de begroting vergeven is van gaten en voor extra schulden zorgt, wordt rustig extra geld vrijgemaakt voor de koninklijke familie. Een budget van maar liefst 37 miljoen euro werd voorzien voor koning Filip en zijn entourage dit jaar. Maar zelfs die gigantische som blijkt nu niet genoeg, waardoor een extra injectie van 2,5 miljoen euro ezit aan te komen.

“Dat de koning en zijn familie maar gaan werken voor hun geld, zoals iedereen”

“Het is zelfs niet eens duidelijk waarom er zo’n forse stijging van de kosten is bij het koningshuis”, legt Kamerlid Wouter Vermeersch uit. “De werking van koning Filips kabinetten is immers niet veranderd en ook de dotaties naar koning Albert, prinses Astrid en prins Laurent bleven ongewijzigd. Maar hoe het ook zij: voor ons is elke budgetverhoging onaanvaardbaar. Als de koning en co extra kosten maken, mogen ze die zelf betalen.”

“Ik wil zelfs nog verder gaan”, vervolgt en besluit Vermeersch. “Alle dotaties en toelages naar de koninklijke familie moeten stoppen. Zij hebben toch geen enkele noemenswaardige openbare rol en deze die er wel nog zijn, moeten afgenomen worden. In een echte democratie krijg je immers geen macht op basis van geboorte. En dan kunnen de koning en zijn familieleden gewoon gaan werken voor hun geld, net zoals iedereen.”