Nieuws
zondag, 18 okt 2020

Alweer Facebook-pagina van Vlaams Belang geblokkeerd: “Censuur moet stoppen”

Opnieuw is een Facebookpagina van het Vlaams Belang geblokkeerd. Het gaat om het persoonlijk profiel van Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang), waardoor hij ook niet meer aan zijn publieke pagina met 215.000 volgers kan. Vandendriessche maakte een statusupdate over de terreuraanslag van afgelopen vrijdag in Parijs waarbij Samuel Paty werd onthoofd door een islamist. In dit bericht werd een nochtans wazige foto gebruikt van het incident - uit respect voor de nabestaanden van het slachtoffer. “Facebook moet haar koers herzien en opnieuw een haven van vrije meningsuiting worden.”

Vrijdag 16 oktober werd in de buurt van Parijs Samuel Paty onthoofd. Hij was een leerkracht die het in de lessen over vrije meningsuiting had aangedurfd Charly Hebdo-cartoons over de profeet Mohammed te gebruiken als didactisch materiaal. Dat was echter niet naar de zin van Aboulakh Anzorov, een moslim van Tsjetjeense origine die een verblijfsvergunning als asielzoeker kreeg. Hij joeg Paty over de kling en verwijderde zijn hoofd.

Vandendriessche: “Zal alle juridische en politieke instrumenten inzetten om de waarheid en de vrije meningsuiting te beschermen”

Vandendriessche postte hierna een bericht op Facebook over de zaak “om deze aanslag op onze grondrechten aan de kaak te stellen”. Maar omwille van dit bericht werd Vandendriessche 30 dagen geband van het posten van berichten op zijn pagina. Hiertegen is bovendien geen beroep mogelijk. De gewraakte foto circuleert echter nog steeds op Facebook, ook bij andere politici. “De sanctie die Facebook oplegt is onterecht en discriminerend.”

“Facebook benadrukt zelf dat het een platform wil zijn dat de vrije meningsuiting wil stimuleren”, reageert Vandendriessche. “Vrije meningsuiting, beroepsmogelijkheid tegen een beslissing en gelijke behandeling (non-discriminatie) zijn basisprincipes in een rechtstaat. Facebook schendt al deze basisprincipes door het monddood maken van een volksvertegenwoordiger, precies in een casus waarbij de democratische grondrechten tegen terrorisme verdedigd worden. 

En werd het dramatische beeld van de kleine verdronken Aylan niet evenzeer wekenlang - en ongecensureerd - gebruikt in media en op Facebook?“, voegt Vandendriessche eraan toe. Hij wil het echter niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. “Ik roep Facebook op deze ban onmiddellijk op te heffen en zijn beleid te evalueren. Ik zal alle juridische en politieke instrumenten inzetten om dit af te dwingen.”