Nieuws
zaterdag, 17 sep 2022

Alweer nieuwe drugsaanslag: “Kuis Antwerpen op”

“Het huidige beleid van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v) heeft gefaald.” Dat reageert Ortwin Depoortere, commissievoorzitter Binnenlandse Zaken na een zoveelste bomincident in Antwerpen. Het Vlaams Belang eist “een volledige ommekeer van het beleid door een doortastende aanpak jegens de mocromaffia: sluit de dekmantels, neem alles waarin cocaïne wordt gevonden in beslag, ontregel de drugshandel met razzia’s en identiteitscontroles bij de vleet. Leg de hele drugscarrousel lam van wortel tot tak!”

In Merksem is ontmijningsdienst DOVO uitgerukt om een explosief onschadelijk te maken dat werd gevonden nabij een pand dat al vaker werd geviseerd in de Antwerpse drugsoorlog. Het is het zoveelste incident in een lange reeks van schietpartijen, granaataanslagen en drugsgeweld dat Antwerpen teistert. ‘Al tien jaar neemt het drugsgeweld toe, samen met de cocaïne-invoer’, schrijft BELGA samenvattend.

De ‘war on drugs’ kunnen we wel winnen, alleen niet met het beleid van Verlinden en De Wever

Het Vlaams Belang concludeert dat burgemeester De Wever en minister Verlinden een falend beleid voeren. “Het is duidelijk dat hun aanpak ons geleid heeft tot deze situatie: een Antwerpen waar er dagelijks bommen, granaten en kogels rondvliegen”, aldus Depoortere. “Maar in tegenstelling tot wat pro-drugspartij Vooruit verkondigt, is de zogenaamde ‘war on drugs’ wel te winnen, alleen niet door voortzetting van het huidig beleid.”

“Daarom is een volledige ommekeer van het beleid nodig, door middel van een doortastende aanpak”, besluit Depoortere. “De politie moet hun acties verbreden voorbij loutere veroordelingsdoelen: het moet administratieve aanhoudingen, willekeurige razzia’s, inbeslagnames, identiteitscontroles… regenen zodat de dagelijkse werking van de mocromaffia stilvalt. Daarnaast moeten we eindelijk eens de rijke cocaïnegebruikers durven viseren met monsterboetes, want ook zij dragen bij aan het probleem door de vraag op te drijven. Het sluitstuk van onze aanpak is een rigoureuze importcontrole in onze havens, maar ook druk op de herkomstlanden zodat export van drugs degelijk wordt verhinderd in Centraal- en Zuid-Amerika.”

Eerder dit jaar stelde het Vlaams Belang bij monde van Filip Dewinter nog ‘Operatie Hades’ voor: een breed plan van gelijkaardige maatregelen aangevuld met een detentiecentrum voor illegalen, een samenscholingsverbod in de ergste drugsstraten en tijdelijke patrouilles door het leger in de grootste risicobuurten in Antwerpen.