Persberichten
dinsdag, 15 jun 2021

Alweer stijging illegale transitmigranten in Zeebrugge

Het Vlaams Belang wil een actieve opsporing van de illegale transitmigranten die via de haven van Zeebrugge het Verenigd Koninkrijk willen bereiken. “In Zeebrugge kende het aantal gerapporteerde illegalen de laatste maanden een significante stijging”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch die hierover cijfers opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werden er reeds 848 illegale transitmigranten betrapt. Dat is een stijging met 49 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 (570) en bijna opnieuw het niveau van 2019 (995).”

“Sinds 2020 hebben illegalen ook de havens van Antwerpen en Gent ontdekt om gericht te proberen de oversteek naar het VK te maken”, aldus Vermeersch. “Maar omdat het aantal scheepvaartverbindingen naar het Verenigd Koninkrijk minder groot is in Antwerpen en Gent, situeert de problematiek zich vooral in Zeebrugge. Met alle gevolgen van dien voor de truckers, havenarbeiders en bewoners."

“Om het probleem van de transitmigranten in Zeebrugge op te lossen, moet paars-groen het probleem eerst willen zien”

Het Vlaams Belang is echter allerminst verbaasd over de forse stijging. “Recent bleek dat minister Verlinden de situatie op het terrein volledig onderschat”, aldus Vermeersch. “Ze heeft nog geen enkele concrete maatregel genomen om de transitmigratie in Zeebrugge en de daarmee gepaard gaande criminaliteit in te dijken. Er kwamen zelfs geen extra middelen voor de nochtans onderbemande politiediensten.” En daarnaast wijst het Vlaams Belang ook op het falende uitwijzingsbeleid. “Slechts een minderheid van de transitmigranten die konden worden opgepakt, worden effectief het land uitgezet. Het bevel om het grondgebied te verlaten is nagenoeg altijd niet meer dan een stukje papier, zonde van de inkt waarmee het gedrukt is.”

“De cijfers van Zeebrugge tonen gelijk hoe aan dat de dure woorden en loze belofte van paars-groen op het terrein geen enkel effect hebben”, besluit Vermeersch. “Het is duidelijk dat illegalen eindelijk actief moeten worden opgespoord, opgepakt en vastgezet in gesloten centra. Net zoals de lokale besturen eisen wij een gesloten centrum in West-Vlaanderen van waaruit illegalen ook effectief worden uitgezet. Dat en niets anders zal een afschrikeffect hebben.”