Nieuws
maandag, 10 mei 2021

Ambitienota Vlaamse Bouwmeester: “Vlamingen mogen niet in een keurslijf worden gedwongen”

Recent maakte de Vlaamse Bouwmeester zijn zogenaamde ‘Ambitienota bekend waarin hij zijn voorstellen schetst voor het Vlaamse ruimte- en architectuurbeleid.  Hij stelt onder meer voor dat we in de toekomst “collectiever moeten bouwen” met “door verschillende gezinnen gedeelte ruimtes”. Het Vlaams Belang kant zich tegen de wereldvreemde ideeën van de bouwmeester. Er is immers geen enkel draagvlak om in de ‘communes’ te leven die de bouwmeester suggereert. Vlaams Parlementslid Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) toonde zich in het Vlaams Parlement in een debat met Vlaams minister van Wonen Mathhias Diependaele (N-VA) dan ook erg kritisch voor de plannen.  “Onze partij is er absoluut tegenstander van om mensen in een keurslijf te dwingen, wat toch wel een beetje de onderliggende boodschap is van de Vlaamse Bouwmeester.” 

Op 23 april werd de ambitienota voor 2020-2025 voorgesteld door de Vlaamse Bouwmeester Erik Wieërs. Hij vindt dat er nood is aan compacter bouwen en dat de norm moet veranderen van eengezinswoning naar meergezinswoning. Hij stelt dat we dichter bij elkaar zullen moeten wonen en ruimtes - zoals de tuin of wasgelegenheid - met elkaar moeten delen. Uit een onderzoek van iVOX blijkt echter dat de jonge Vlaamse gezinnen als een eigen huis - bij voorkeur zelfs een vrijstaand huis buiten de stad -  als ideaal blijven zien. 

“Als we de keuzevrijheid voor de Vlaming inzake wonen willen vrijwaren, moet de bevolkingsaangroei en dus de ongebreidelde immigratie aangepakt worden”

Volgens het Vlaams Belang moet de minister in eerste instantie rekening houden met het draagvlak bij de Vlamingen. “Wij zijn er absoluut tegenstander van om mensen in een keurslijf te dwingen, wat de Vlaamse Bouwmeester toch in de hand werkt”, reageert D’haeseleer. “Die tanker moet op zijn gemak kunnen draaien, wil men innovatieve woonvormen ingang laten vinden bij de bevolking. Mensen beslissen graag zelf hoe ze willen wonen en dat moet in de toekomst ook nog tot de vrije keuze behoren van de Vlaming.” De minister had wel oren naar de mening van het Vlaams Belang. Men kan mensen verleiden, ondersteunen, motiveren of wat dan ook, maar zeker de keuze over waar men gaat wonen, is een individuele, persoonlijke keuze.  Ik volg wel de visie dat we in de toekomst compacter en dichter bij elkaar zullen moeten wonen”, antwoordde hij. 

“Uiteraard moet men rekening houden met een aantal beperkingen op de markt, maar de essentiële oorzaak daarvan is dat we met steeds meer volk zijn op steeds minder beschikbare ruimte”, reageerde D’haeseleer kritisch. De minister stelt dat we in de toekomst meer compact moeten wonen, en dat het fysiek verplicht zal worden door gebrek aan ruimte. Maar er is één evidente oplossing en dat is dat we paal en perk moeten stellen aan die instroom van immigratie, want ook compacter bouwen heeft zijn limieten.