Persberichten
donderdag, 03 dec 2020

Amendementen op begroting goed voor besparing 720 miljoen

Het Vlaams Belang dient een reeks amendementen in op de eerste paars-groene begroting. Amendementen die samen garant staan voor een besparing van 719.784.000 euro. En dat is meer dan nodig, meent de partij. “Met het indienen van haar begroting gooit de regering een boemerang op”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). Deze zal reeds bij de eerste begrotingscontrole terugkeren in haar eigen gezicht.”
 
Het Belgisch begrotingstekort is uitgegroeid tot een krater van meer dan 10 procent van de begroting, of net geen 50 miljard euro. Daarvan draagt het federale niveau 35 miljard euro. De overheidsschuld klimt met 20 procent, tot net geen 120 procent van het BBP. Voor volgend jaar verwacht de paars-groene regering nog steeds een federaal begrotingstekort van 25 miljard euro. In het meest rooskleurige scenario zakt het federale tekort tegen het einde van deze legislatuur naar 17,5 miljard euro. “Het zijn duizelingwekkend hoge bedragen die wij tot enkele jaren geleden als totaal onmogelijk beschouwden”, reageert Vermeersch.

“In 2014 draaiden de verkiezingen nog rond de noodzaak om de ontsporende rekeningen op orde te brengen, vandaag ligt nog amper iemand wakker van de begroting en de veel rodere cijfers”

 “Deze begroting is tekenend voor een ronduit slecht budgettair beleid”, aldus nog Vermeersch. “Vooreerst zijn de economische vooruitzichten onrealistisch. De paars-groene regering verbloemt alleen maar de barre economische situatie. Daarnaast worden de inkomsten overschat en worden de uitgaven dan weer structureel onderschat. De belastingbetaler zal zich dus zeker blauw betalen. En tenslotte blijven de maatregelen steken in vaagheid en worden ze niet eens onderbouwd.”
 
Eerder lieten zowel het Rekenhof als de Europese Commissie zich ronduit vernietigend uit over de eerste paars-groene begroting, die nog geen enkele rekening houdt met de gevolgen van de tweede coronagolf of de Brexit. “Eigenlijk wordt de coronacrisis misbruikt om een schaamteloze schuldenpolitiek te kunnen voeren”, besluit Vermeersch.
 
Het Vlaams Belang dient dan ook amendementen in om onder meer te snoeien in de personeelskosten van de kabinetten en in de bijdragen voor de Europese Unie, om het koningshuis en de Senaat af te schaffen en de subsidies aan de georganiseerde islam in te trekken. Samen goed voor een besparing van 719.784.000 euro.

De amendementen van het Vlaams Belang bij de algemene middelenbegroting kan u hier raadplegen.

De amendementen van het Vlaams Belang bij de uitgavenbegroting kan u hier raadplegen.