Nieuws
maandag, 20 jun 2022

Amokmakers recreatiedomeinen hard aanpakken

Er bestaan nog zekerheden in deze onzekere tijden. Een van die zekerheden is dat bij het eerste warme weer, er rellen en knokpartijen zijn aan openbare zwembaden en in recreatiedomeinen. “Het sprookje van de multicultuur in de praktijk”, zegt federaal Kamerlid Ortwin Depoortere. “Aan dit jaarlijks weerkerend geweld moet een einde worden gesteld, en dat kan alleen met een harde aanpak: politie moet hun werk kunnen doen, cameratoezicht kan helpen met identificatie en snelrecht moet zorgen voor kordate straffen. We moeten ook beginnen denken over sancties zoals het tijdelijk of permanent intrekken van kindergeld: wie niet horen wil, moet voelen.

Het Vlaams Belang eist al enkele decennia een einde aan de straffeloosheid voor de relschoppers die steeds opnieuw afzakken naar plaatsen als De Nekker in Mechelen, het Zilvermeer in Mol, de Blaarmeersen in Gent of het Provinciaal Domein in Hofstade. Deze veelal allochtone jongemannen komen meestal uit Brussel en zijn er louter uit op vechtpartijen en confrontaties met de politie”, aldus Depoortere. “De beelden op sociale media spreken voor zich. In de Blaarmeersen bijvoorbeeld werden de redders zodanig bedreigd dat ze zich moesten verschansen in hun torens.”

“Vele politici en media vinden rellen in recreatiedomeinen blijkbaar normaal wanneer een ‘maximumcapaciteit’ wordt bereikt”

“Mocht het Vlaams Belang de beelden in kwestie niet op sociale media zetten, de media hadden er wellicht geen gewag van gemaakt”, vervolgt Depoortere. “Al jaren wordt er weggekeken of worden, in het beste geval, de feiten sterk geminimaliseerd. En ook nu weer wordt de oorzaak niet bij naam genoemd maar gezocht bij de ‘maximumcapaciteit’. Zoals het lachwekkende eb en vloed-verhaal van de VRT toen Brusselse allochtonen het stranddagje van vele mensen in Blankenberge kwamen verpesten. In al haar naïviteit wil Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld), alsof dat iets zou oplossen, samen met lokale besturen gaan kijken naar meer plaatsen waar mensen in open water kunnen zwemmen.”

“Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) wil nu naar eigen zeggen ook bekijken of een nationaal toegangsverbod voor amokmakers een mogelijkheid is”, aldus nog Depoortere. “Een algemene databank, ID-controles en een verbod is iets wat onze partij, naast de effectieve vervolging van relschoppers, al vele jaren vraagt, maar beter laat dan nooit. We gaan er alleszins nauwgezet op toezien dat het deze keer niet bij woorden blijft. Er moet ook ‘out of the box’ worden nagedacht: straffen zoals het tijdelijk intrekken van het kindergeld, of permanent voor hardleerse overtreders, moeten mogelijk worden.”

“Een overheid moet in de eerste plaats zorgen voor de veiligheid van haar burgers. Ook de veiligheid van bezoekers en personeel van recreatiedomeinen”, besluit Depoortere. “En wanneer redders zichzelf in veiligheid moeten brengen, kunnen ze niet op de kinderen in het water letten, met alle risico’s van dien.”