Persberichten
vrijdag, 15 jan 2021

Amper 48 uur na rellen in Brussel amokmakers vrijuit

De zware rellen afgelopen woensdag in Brussel tonen voor het Vlaams Belang nog maar eens aan dat allochtone boeven in dit land niet correct worden aangepakt. “Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) twitterde woensdag nog fel dat hij onder geen enkel beding zou aanvaarden wat er gebeurde en dat de relschoppers niet vrijuit zouden gaan”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). We zijn amper 48 uren verder en het bleek alweer goedkope VLD-praat.”

“Tijdens de rellen zelf heeft het lang geduurd alvorens de politie de allochtone criminelen mocht aanpakken”, zegt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens (Vlaams Belang). “En dat is zeker niet de eerste keer.” De politiemensen die in de frontlinie stonden, die in hun rangen toch vijftien gewonden tellen en waarvan een vrouw een ernstig rugletsel opliep, dienden in eerste instantie als boksbal en zijn daarover allerminst te spreken. Deze traagheid staat echter in schril constant met de snelheid waarmee nu verdachten worden vrijgelaten.

“Met haar beleid van knipoogjes, kushandjes en schouderklopjes zal paars-groen de rellen alleen maar erger maken”

“Niet alleen mag men in dit land allochtone relschoppers niet passend aanpakken, achteraf mag er ook niet correct over worden gesproken”, stelt Depoortere vervolgens vast. “Ik was verbaasd dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in de plenaire vergadering van de Kamer net het omgekeerde is komen beweren van wat te horen is bij de politie. Zij had het over een “onmiddellijk optreden” en dankte iedereen “voor de snelle actie”.

“Verlinden legde ook maar al te graag de nadruk op het zogezegd serene begin van de betoging”, aldus Depoortere. “Maar dat was dan toch van bijzonder korte duur. Na nog geen half uurtje vlogen de stenen al in de lucht.” Gedurende heel haar betoog klonk Verlinden als een kleuterjuf die het over een paar kapoenen uit haar klasje had. Een en ander was ‘uit de hand gelopen’, de boel was ‘op stelten gezet’ enzoverder. Depoortere wijst er echter op dat het niet ging om kleine, spontane opstootjes, maar structureel geweld. “Reeds dagen circuleerden op sociale media oproepen tot gewelddadige manifestaties.” Voor Verlinden waren de rellen tot slot ‘ongepast’. “Wat zijn dan wel ‘gepaste’ rellen? Die van Black Lives Matter?”

“Zolang Verlinden de zaken niet bij naam durft noemen, en Van Quickenborne het omgekeerde blijft doen van wat hij belooft, zullen we het in het parlement nog vaak over rellen mogen hebben“, besluit Depoortere. “Ondertussen werden twee van brandstichting verdachte allochtonen vrijgelaten en kreeg een minderjarige geweldenaar een taakstrafje opgelegd. Als signaal van straffeloosheid naar allochtone relschoppers toe kan dit tellen.”