Angstcultuur bij Securail moet verdwijnen

Het Vlaams Belang is niet verrast door de dramatische resultaten van een enquête die de spoorbonden bij het Securail-personeel liet uitvoeren. Die toonden aan dat er binnen de veiligheidsdienst van de NMBS een enorme vertrouwensbreuk bestaat tussen de basis van de organisatie en het leidinggevende management. “Uit onderlinge contacten met Securail-agenten was die situatie al lang tijd duidelijk”, zegt Kamerlid en voorzitter van de commissie Mobiliteit Frank Troosters. “Er moeten dringend structurele maatregelen genomen worden om het vertrouwen te herstellen.”
De bevraging die beantwoord werd door het merendeel van de Securail-agenten toonde aan dat slechts 7 procent van de agenten vond dat hun management open en eerlijk communiceerde. En amper 13 procent vond dat ze voldoende geïnformeerd werden door hun leidinggevenden. “Barslechte resultaten die tot nadenken stemmen”, oordeel Troosters. “Verontrustend is vooral de angstcultuur onder het Securail-personeel. Uit de bevraging bleek dat slechts 10 procent van dat personeel vrij durft te praten, ook als het over negatieve zaken zou gaan. Een hallucinant cijfer, want het betekent dat 90 procent van de Securail-agenten angst heeft om vrij te praten. Het is duidelijk dat het nieuwe Securail-management een schrikbewind over haar agenten uitoefent.”
“Op deze manier kunnen wanbetalers, vandalisme en criminaliteit niet worden bestreden”
In meer dan 200 opmerkingen over de slechte managementcultuur hebben de Securail-agenten het over een gebrek aan steun, een angstcultuur en toxisch leiderschap. Voor Troosters is het dan ook duidelijk dat er ernstige problemen bestaan bij de Securail-top inzake de gehanteerde beleidsvisie, de aanpak en de communicatie. “Wanneer Securail-agenten, die moeten instaan voor éénieders veiligheid binnen het spoorgebeuren, zelf met angst moeten rondlopen voor hun eigen management dan zit de situatie helemaal fout. Op die manier wordt het voor hen bijna onmogelijk om wanbetalers, vandalisme en criminaliteit in de treinen en stations te bestrijden.”
Troosters, die in de plenaire vergadering van de Kamer bevoegd Minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke (Les Engagés) over de situatie bij Securail aan de tand voelde, eist snelle en efficiënte maatregelen opdat het wantrouwen tussen de Securail-agenten en hun management weggewerkt wordt. “Daarnaast moet er gezorgd worden voor voldoende mankracht, middelen en bevoegdheden voor de agenten, zodat deze ook zonder angst hun veiligheidstaken kunnen uitvoeren.”