Nieuws
dinsdag, 07 mrt 2023

ANPR-camera’s: Vlaanderen betaalt de rekening

Foto: iStock. ANPR-camera’s: Vlaanderen betaalt de rekening

Meer dan 80 procent van de ANPR-camera’s die te snel rijdende automobilisten flitsen, staat in Vlaanderen. “Een zoveelste staaltje van verborgen financiële transfers naar Wallonië”, zegt fractievoozitter in de Kamer Barbara Pas, die de cijfers opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v)

In de loop van 2023 wil de politie tweeduizend extra ANPR-camera’s in gebruik nemen. Het gaat om camera’s die nummerplaten kunnen lezen en onder meer trajectcontroles kunnen aansturen. “De bijkomende camera’s zullen allicht vooral autosnelwegen en drukke gewestwegen controleren”, aldus Pas. “Daarnaast zou het ook de bedoeling zijn om reeds geplaatste ANPR-camera’s te activeren, want lang niet alle camera’s zijn in gebruik.”

“In Vlaanderen loop je veel meer kans om beboet te worden”

Vandaag zijn er in dit land reeds 4.498 ANPR-camera’s geregistreerd door de verschillende politiediensten. “Maar ook de ANPR-camera’s blijken in de eerste plaats een handig vehikel om hoofdzakelijk de Vlaamse automobilisten te kunnen beboeten”, vervolgt Pas. “Van de 4.498 geregistreerde camera’s bevinden er zich maar liefst 3.656 of 81.3 procent in Vlaanderen.”

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevinden zich amper 216 (4.8 procent) camera’s, in Wallonië zijn er dat 626 (13.9 procent). “Vlaamse automobilisten lopen dus veel meer kans om beboet te worden”, besluit Pas, “maar het merendeel van de boetegelden gaat naar de federale kas en dus voor het grootste deel naar Wallonië.”