Nieuws
woensdag, 05 apr 2023

Anti-inflatiemandje is geen oplossing

Consumentenorganisatie Test Aankoop wil dat de overheid de prijzen blokkeert van een aantal basisproducten. Maar dat is volgens het Vlaams Belang geen oplossing. “Onze koopkracht wordt beter ondersteund met structurele maatregelen”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel.

Test Aankoop vraagt dat de prijs van een korf basisproducten voor een bepaalde tijd wordt bevroren om de bevolking te beschermen tegen de oprukkende inflatie. In Griekenland en Frankrijk bestaat dit systeem al langer. Een 50-tal basisproducten worden er aan kostprijs aangeboden. Die producten zijn gemiddeld 20 procent goedkoper dan degene waarvan de prijs niet geblokkeerd werd. Het gaat hoofdzakelijk om huismerken en om producten die de supermarkt zelf uitkiest.

“Het risico bestaat ook dat die producten uit het aanbod van de supermarkten verdwijnen”

Het prijsverschil wordt in Griekenland door de overheid bijgepast, dus eigenlijk de belastingbetaler. In Frankrijk moet de supermarkt het verschil bijpassen, maar die wentelt de kost natuurlijk af op alle andere producten, waardoor het in feite de klant zelf is die het verschil bijpast. “Het is voor de supermarkten niet interessant om deze basiskorf aan te bieden”, aldus Van Lommel. “Het risico bestaat ook dat die producten uit het aanbod van de supermarkten verdwijnen. Het is dus maar de vraag of dit systeem uiteindelijk wel een oplossing biedt voor de gestegen levensduurte.”

Het systeem zorgt volgens Van Lommel enkel voor een kunstmatige verlaging van de inflatie. “Het is een gemakkelijkheidsoplossing als al de rest faalt”, besluit het Kamerlid. “Het Vlaams Belang pleit voor structurele maatregelen. De btw op basisproducten, moet zo laag mogelijk zijn, voor een aantal producten zelfs nul procent. We kunnen meer vat op de prijzen van groente en fruit krijgen door onze boeren te steunen en te zorgen voor een toekomst voor de Vlaamse landbouw. Zo kunnen we gezond voedsel van eigen bodem eten. Er is vooral ook een fiscale hervorming nodig zodat we meer overhouden van ons loon en zelf kunnen kiezen wat we kopen.”