Persberichten
dinsdag, 22 sep 2020

Anti-politiegeweld Molenbeek houdt aan: VB wil camera's, road blocks en willekeurige controles

De politie werd zaterdagavond opnieuw bekogeld vlakbij metrostation Beekkant, Molenbeek. Vanuit de woonblokken werden er allerlei objecten gegooid naar de ordediensten toen zij arrestaties wilden verrichten. Vlaams Belang Brussel slaat op tafel en wil dat “een structurele actieplan wordt ingevoerd in de Brusselse wijken waar bendes een stadsguerrilla uitlokken tegen de veiligheidsdiensten.” De partij kijkt daarbij bijvoorbeeld naar Gent, waar men in de probleemwijk Brugse Poort met veel succes 'road blocks', cameratoezicht en willekeurige politiecontroles heeft georganiseerd om drugsgeweld tegen te gaan.

In de Molenbeekse wijk rond metrostation Beekkant geldt, net als in de Sippelbergwijk, een samenscholingsverbod sinds eerdere gevallen van agressie. In de nacht van zaterdag op zondag kwam het rond Beekkant toch tot een massale vechtpartij. Toen de politie arrestaties wilde verrichten werden de ordediensten vanuit de woonblokken bekogeld. Hierop werden nog verdere aanhoudingen verricht. Het lijkt er op dat de vechtpartij een interventie wilde uitlokken en het dus opnieuw om een hinderlaag ging.

Vlaams Belang Brussel wil structurele maatregelen in Molenbeek en haalt mosterd uit Gent, maar kijkt ook naar Gewest voor oplossingen

“Het is duidelijk dat een samenscholingsverbod opnieuw tijdelijk nodig is in Molenbeek, want de criminele elementen in de wijken worden nerveus”, stelt Brussels Vlaams Belangvoorzitter, senator Bob De BrabandereDe criminele structuren moeten worden uitgerookt, de rotte appels moeten er uit. Er moet daarom een structureel actieplan worden uitgevoerdAls dat zelfs in de Brugse Poort in paarsgroen Gent (kortstondig) konmoet dat zeker ook in Brusselse probleemwijken kunnen.” 

“De problemen in die wijken hebben vaak criminele aspecten die de gemeentegrenzen overstijgen, het Gewest heeft dus ook een rol te spelen, benadrukt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). “Het blijft een treurige zaak voor de Brusselaars dat minister-president Rudi Vervoort (PS), die uitgebreide veiligheidsbevoegdheden heeft gekregen, zich blijft wegstoppen. We verwachten dat Vervoort deze bevoegdheden maximaal uitput.