Nieuws
donderdag, 27 jan 2022

“Antifa hoort thuis op lijst terroristische organisaties”

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers vroeg voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om de zogenaamdantifascistische beweging Antifa op de lijst van terroristische organisaties te plaatsen. “Gelet op de vernielingen en het geweld door deze extreemlinkse stoottroepen tijdens de Mars voor de Vrijheid is het meer dan duidelijk dat Antifa op deze lijst thuishoort”, aldus Depoortere. “Helaas sluit de minister hier de ogen voor.”

“Ik was zelf op deze betoging. De overgrote meerderheid van de volgens de politiediensten 50.000 en volgens de organisatoren 100.000 mensen was zeer vreedzaam”, stelt Depoortere. “Ik ontmoette er veel gezinnen met kinderen en heb er persoonlijk een zeer rustige sfeer ervaren. Helaas werd de betoging, zoals wel vaker, door relschoppers van Antifa misbruikt om zowel fysieke schade aan te brengen aan straatmeubilair, winkels en eigendommen, maar ook om doelgericht politiediensten aan te vallen.”

“Antifa stelt het fascisme te bestrijden, maar vertoont er zelf alle kenmerken van”

“En Kamerlid Franky Demon (CD&V) wil nu zelfs het recht op vrije meningsuiting via betogingen en manifestaties in vraag te stellen”, aldus Depoortere. “Maar het afnemen van grondrechten is niet alleen een totaal verkeerde reactie, het is vooral een gevaarlijke piste en een hellend vlak. Iedereen die op de manifestatie aanwezig was heeft duidelijk kunnen zien dat het geweld gepleegd werd door een kleine groep extreemlinkse anarchisten. Ze liepen volledig in het zwart gekleed, waren gemaskerd en waren er enkel op uit om rel te schoppen.”

“Ik vroeg om deze reden aan minister Verlinden wanneer ze Antifa eindelijk zal toevoegen aan de lijst van terroristische organisaties”, besluit Depoortere. “In haar repliek bleef Verlinden helaas vaag over de hoek waarin de relschoppers te situeren waren. En over concrete acties tegen Antifa zweeg ze in alle talen. Alweer een gemiste kans voor deze falende regering.”