Nieuws
dinsdag, 05 jul 2022

Antwerpen wordt slagveld: “Tijd voor grote kuis”

Het Vlaams Belang hekelt de slappe aanpak van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) inzake de drugsproblematiek in de Seefhoekwijk. De buurt rond de Diepestraat is nagenoeg verworden tot een “hel”, aldus de Gazet van Antwerpen en Het Laatste nieuws, met vechtpartijen en mesaanslagen die dagelijkse kost zijn geworden. "Het nabijgelegen politiekantoor in de Handelstraat moet permanent worden bemand en als uitvalsbasis fungeren voor het opkuisen van de wijk”, reageert Antwerps fractieleider en Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang). De partij wil ook inzetten op aanklampend politiewerk met onder meer willekeurige identiteitscontroles en razzia’s, “waardoor geboefte geen bewegingsruimte krijgt”.

Rond 17u00 breekt elke dag in en rond de Antwerpse Diepestraat de hel los. Tal van drugsbendes - met leden van voornamelijk allochtone origine - concurreren met elkaar voor territorium en klanten. Ook zijn er geregelde vechtpartijen tussen dealers en junkies, met messen, machetes of erger. “In de hele buurt rond de Diepestraat, Handelstraat en het Sint-Jansplein wordt aan de lopende band drugs gedeald. Subtiel is het al lang niet meer”, zo schrijft ook De Morgen verbatim. De problematiek rond de Diepestraat kadert in een breder probleem, waarbij Antwerpen steeds meer in handen komt van de mocromaffia en andere bendes: met alle gevolgen van dien zoals schietpartijen, afrekeningen en bomaanslagen.

“De politie moet kwelduivel van drugsbendes worden: de gangsters mogen geen minuut rust krijgen”

Volgens het Vlaams Belang is de maat meer dan vol, en heeft het laks beleid van De Wever lang genoeg geduurd. Het Vlaams Belang stelt twee verschillende zaken voor. Specifiek voor de buurt rond de Diepestraat moet “het nabijgelegen politiekantoor in de Handelstraat permanent worden bemand en als uitvalsbasis fungeren voor het opkuisen van de wijk”, aldus van Rooy. “Zet politie in burger in en doe permanent controles op identiteit, drugs en verboden wapenbezit, maak deze criminele illegalen het leven onmogelijk. Er móet nultolerantie heersen. Niet de illegalen en drugscriminelen, maar onze overheid en onze politie moeten baas zijn in de Antwerpse wijken.”

Ten tweede wil het Vlaams Belang dat de politie aanklampend begint te werken zodat het onmogelijk wordt voor bendes om nog normaal te opereren.

“Arrestaties en vervolging hoeven niet het enige doel te zijn”, aldus van Rooy. “Dit geldt niet alleen voor de Diepestraatbuurt maar voor heel Antwerpen-Noord. We kennen de bendes, we kennen de dekmantels, we kennen de verdachten. Bij gebrek aan juridische mogelijkheden, kan men het geboefte ook op andere manieren verlammen. Onze politie moet een permanente kwelduivel van drugsbendes worden. Deze gangsters moeten we opsluiten waar we kunnen, en irriteren, saboteren en verstoren waar we moeten. Dat kan met razzia’s, administratieve aanhoudingen, geconcentreerde patrouilles, inbeslagnames, sluitingen, ostentatieve volgacties van verdachten enzoverder. Drugscriminelen mogen geen minuut rust kennen. Antwerpenaren moeten terug baas worden in hun eigen stad!"