Nieuws
donderdag, 02 mrt 2023

"Arbeidsmigratie is geen oplossing en creëert enkel meer misbruik"

Het Vlaams Belang vindt dat de politiek verantwoordelijk is voor de Turkse en Marokkaanse visafraude. “We zien nu waar de mee door de N-VA gepushte snelle procedures toe leiden, namelijk een gebrek aan controle en massaal misbruik”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens. “Arbeidsmigratie is geen alternatief voor illegale immigratie en het massale misbruik van de asielprocedures. Het creëert gewoon een bijkomend migratiekanaal dat eveneens door mensensmokkelaars misbruikt wordt.”

In het Vlaams Parlement interpelleerde het Vlaams Belang Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v) over de recent aan het licht gekomen fraude met arbeidsvergunningen die werden afgeleverd aan Turken en Marokkanen. Sinds 2019 kunnen niet-EU-burgers hier namelijk aan de slag gaan met een gecombineerde werk- en verblijfsvergunning om zo knelpuntberoepen in te vullen. Meer dan 800 aanvragen voor een dergelijk visum werden on hold gezet nadat het consulaat-generaal in Istanboel zware vermoedens van fraude en misbruik had bij bepaalde dossiers. Niet alleen werd deze visumfraude pas op het allerlaatste moment opgemerkt. De fraude blijkt bovendien nog veel verregaander te zijn dan initieel gedacht. Bij een steekproef werd namelijk vastgesteld dat de Vlaamse overheid vergunningen had afgeleverd aan firma’s die zelfs niet bestaan. Hoewel het hier om arbeidsmigratie gaat, blijkt zelfs dat ook minderjarigen via gezinshereniging naar Vlaanderen zijn kunnen komen. 

“Arbeidsmigratie is geen wonderoplossing zoals de N-VA beweert”

“We zien nu waar de mee door de N-VA gepushte snelle procedures toe leiden, namelijk een gebrek aan controle en massaal misbruik”, zegt Janssens. “Vorig jaar pleitte N-VA-Parlementslid Maaike De Vreese er in de plenaire vergadering nog voor om Vlaanderen actiever te promoten als dé regio om te komen werken en te komen wonen. Zij en haar partij waren er immers op gebrand om snel en op grote schaal goedkope arbeidsmigranten binnen te halen met alle gevolgen van dien.”

Het Vlaams Belang vindt het onverantwoord hoe arbeidsmigratie als wondermiddel naar voor wordt geschoven. “Arbeidsmigratie is geen alternatief voor illegale immigratie en het massale misbruik van de asielprocedures”, aldus Janssens. “Het creëert gewoon een bijkomend migratiekanaal dat eveneens door mensensmokkelaars misbruikt wordt. Meer problemen binnenhalen, is niet de oplossing voor de problemen op onze arbeidsmarkt. Er moet in Vlaanderen meer ingezet worden op de activering van niet-actieven en automatisering.”