Nieuws
zondag, 20 mrt 2022

Asielcijfers februari: record verpulverd

Zoals door het Vlaams Belang voorspeld, gaan de asielcijfers onverminderd verder de hoogte in. “Dat wordt vandaag met zoveel cijfers bevestigd door het commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. In februari gaat het om een duizelingwekkende 2.300 aanvragen. Cijfers die geheel losstaan van de vluchtelingenstroom uit Oekraïne die pas deze maand goed op gang kwam.”

In februari werden niet minder dan 2.290 asielaanvragen geregistreerd, waarmee meteen alle records van de afgelopen jaren worden verpulverd. “Zelfs in februari 2016, toen dit land nog volop werd geconfronteerd met (de naweeën van) de historische migratiedijkbreuk lag dat aantal niet zo hoog”, aldus Van Grieken.

“Om echte vluchtelingen uit de regio te helpen moeten de asielcijfers omlaag, de instroom van niet-Europese gelukszoekers moet verkleind en hun uitstroom vergroot”

Op het moment dat dit land geconfronteerd wordt met een ongeziene toestroom van echte vluchtelingen uit Oekraïne – waarvoor er in de reguliere opvangcentra helaas geen plaats is – blijft de illegale immigratie vanuit alle windstreken verder pieken en zullen nog meer asielcentra bevolkt worden met personen die al te dikwijls geen recht op asiel hebben. “Vorig jaar lag het beschermingspercentage op ongeveer 43 procent”, herinnert Van Grieken zich. “En het jaar daarvoor was het zelfs amper 34 procent.”

“Belangrijker nog is dat er eindelijk werk gemaakt wordt van een nieuw asielmodel dat een duurzame oplossing biedt voor van de problematiek van de illegale immigratie uit niet-Europese landen”, besluit Van Grieken. “Met name de ontwikkeling van een verbeterde, Europese variant van de Australische aanpak van de illegale immigratie en opvang in eigen regio.”