Nieuws
vrijdag, 15 apr 2022

Asielcijfers pieken tot alarmerend hoog niveau

Los van de instroom van Oekraïense staatsburgers - die immers buiten het klassieke asielsysteem vallen - piekt het aantal asielaanvragen tot een alarmerend hoog niveau. Dat wordt vandaag duidelijk bevestigd door de nieuwste cijfers het CGVS. “De instroom in dit land wordt niet beheerst, maar hooguit op een bedenkelijke wijze beheerd”, zo stelt Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) in een reactie.

In maart werden in totaal liefst 3.247 asielaanvragen geregistreerd, waarmee meteen alle records van de afgelopen jaren worden verpulverd. In vergelijking met februari – toen het aantal asielaanvragen reeds een uitzonderlijk hoog niveau bereikte – steeg het cijfer met bijna 42 procent. In vergelijking met maart 2019 – het laatste ‘pre-coronajaar’ en meteen ook het jaar waarin het hoogste aantal aanvragen werd geregistreerd sinds de historische migratiedijkbreuk van 2015 – gaat het zelfs om een stijging met meer dan de helft (+ 53 procent)!

“Op het moment dat dit land geconfronteerd wordt met een ongeziene toestroom van échte vluchtelingen uit Oekraïne – waarvoor er in de reguliere opvangcentra geen plaats is en nooit was – blijft de illegale immigratie vanuit alle windstreken verder pieken en zullen nog meer asielcentra bevolkt worden met personen die al te dikwijls geen recht op asiel hebben” zo stelt Van Langenhove vast. Ter illustratie: vorige maand daalde het beschermingspercentage verder tot nauwelijks nog 28,5 procent! Dat betekent concreet dat de overgrote meerderheid niet voor asiel in aanmerking komt “en dus asielfraudeurs zijn”.

“Hoog tijd dat België een voorbeeld neemt aan het VK en Australië”

“Wie de cijfers op een rijtje plaatst, kan niet anders dan concluderen dat het Belgische asiel- en migratiebeleid compleet in de soep is gedraaid”, stelt Dries Van Langenhove verder. Deze ontwikkeling hoeft niet te verbazen: “De kern van de zaak is en blijft dat de instroom in dit land niet wordt beheerst, maar hooguit beheerd – en dat laatste dan nog op een bedenkelijke manier.”

In het licht van de alarmerende ontwikkeling herhaalt het Vlaams Belang de eis om onmiddellijk werk te maken van ingrijpende maatregelen om de instroom van niet-Europese gelukszoekers te verkleinen en hun uitstroom te vergroten, waaronder de verstrakking van de gezinshereniging en een kordaat terugkeerbeleid. Belangrijker nog is dat er eindelijk werk gemaakt wordt van een nieuw asielmodel dat een duurzame oplossing biedt voor de problematiek van de illegale immigratie uit niet-Europese landen, klinkt het. “Met name door de ontwikkeling van een verbeterde, Europese variant van de Australische aanpak van de illegale immigratie”.

Landen zoals Denemarken en Groot-Brittannië zenden ondertussen de duidelijke boodschap uit dat het recht op bescherming niet gelijk staat met het recht op een toegangsticket tot een Europese welvaartsstaat”, besluit Van Langenhove. “Hoog tijd dat België daaraan een voorbeeld neemt en ter zake op Europees niveau op tafel slaat.”