Nieuws
woensdag, 22 feb 2023

“Autobestuurders blijven melkkoe van de fiscus”

Foto: iStock. “Autobestuurders blijven melkkoe van de fiscus”

Het Vlaams Belang is tevreden dat het Brussels gewest haar plannen voor een kilometerheffing voorlopig opbergt. “Gelukkig is de Brusselse regering hierover zo verdeeld dat het hele onding is uitgesteld naar een volgende legislatuur”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Wie met de wagen naar het werk moet wordt al genoeg uitgemolken. Niet alleen door de hoge accijnzen en de btw op de brandstof, maar ook door de behandeling in de inkomstenbelasting.

Wie zijn werkelijke kosten bewijst, mag de verplaatsingen met de eigen wagen naar het werk slechts voor 0,15 euro per kilometer in rekening brengen. Dat bedrag werd sedert 1992 niet meer aangepast en vertegenwoordigt maar een fractie van de werkelijke autokosten. “Dat is een flagrante aanfluiting van het principe dat kosten gemaakt om de job te kunnen uitoefenen uiteraard niet belastbaar zijn”, aldus Vermeersch. “Wie met het openbaar vervoer naar het werk kan, mag de volledige kost in rekening brengen. En wie dat met de fiets doet krijgt 0,27 euro belastingvrij per afgelegde kilometer. Dat voordeel wordt zelfs toegekend als de werkelijke kosten niet worden bewezen.”

“Vooral zij die verplicht zijn met de auto naar het werk te gaan worden getroffen”

Werknemers en ambtenaren die hun wagen gebruiken voor een opdracht van de werkgever krijgen hiervoor vanaf 2023 een fiscaal vrijgestelde vergoeding van 0,4259 euro per kilometer. “Dat komt neer op bijna drie keer zoveel als voor wie de eigen wagen gebruikt om naar het werk te rijden”, vervolgt Vermeersch. “Dat is een discriminatie die vooral mensen treft die geen andere mogelijkheid hebben dan de auto om naar het werk te gaan”

“En in Brussel had het zelfs nog erger gekund, volgens het plan dat nu werd uitgesteld”, merkt Vermeersch tot slot op. “Bovenop een forfait van 1 tot 6 euro, die van toepassing is zodra je het gewest binnenrijdt, zou er nog een bedrag per gereden kilometer worden aangerekend. Tarieven tussen 8 en 18 cent per kilometer, afhankelijk van het tijdstip van de rit. Weerom had dit de pendelaar getroffen die enkel met de wagen naar Brussel kan komen.”

Het Vlaams Belang zal zich steeds blijven verzetten tegen dit soort discriminaties en de partij heeft in het verleden al wetgevende initiatieven genomen om de fiscaal aftrekbare verplaatsingskost voor wie met de auto naar het werk gaat in overeenstemming te brengen met de realiteit.