Nieuws
dinsdag, 03 mei 2022

Automatische toekenning aanmoedigingspremie mantelzorg na vragen Vlaams Belang

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft een mantelzorgplan voorgesteld waarmee hij het statuut van mantelzorg aantrekkelijker wil maken. Zo wil hij mantelzorgers automatisch rechten toekennen aangezien amper beroep wordt gedaan op de Vlaamse aanmoedigingspremie. “Het was onze vraag die blootlegde dat de premie amper werd aangevraagd, waarbij we de regering vroegen om initiatieven te nemen”, zegt Vlaams Parlementslid Yves Buysse. Blijkbaar had Beke het Vlaams Belang nodig om in actie te schieten.”

De Vlaamse regering keurde afgelopen vrijdag het mantelzorgplan van minister Beke goed. Het doel van dit plan is om het mantelzorgstatuut aantrekkelijk te maken, aangezien dit momenteel niet het geval is. Hoewel er 11.167 mantelzorgers zijn in ons land, hebben er in 2021 amper 489 hiervan erkend mantelzorgverlof aangevraagd.

Uit het antwoord van minister Hilde Crevits op een vraag van Yves Buysse bleek dat de aanvullende Vlaamse mantelzorgpremie vorig jaar slechts 25 keer werd aangevraagd. Beke wil daarom in overleg met het federale niveau achterhalen of het niet efficiënter kan en bekijken of de rechten niet automatisch toegekend kunnen worden aan de mantelzorger.

“Dit plan voor de mantelzorg bewijst dat oppositiewerk Vlaams Belang loont”

“Het is opmerkelijk om te zien dat pas door mijn vraag aan de minister de bal pas aan het rollen is gegaan en Beke nu met een plan op de proppen is gekomen”, zegt Buysse. “Dit bewijst dat ons oppositiewerk loont en het Vlaams Belang invloed heeft op het beleid. Ook de automatische rechtentoekenning die de minister voorstelt, is een idee van ons.”

“Dat Beke nu moet gaan onderhandelen met zijn federale collega’s toont echter nog maar eens hoe slecht de bevoegdheidsverdeling op vlak van zorg is en er nog veel verbeterd moet worden op vlak van communicatie”, besluit Buysse. “Vlaanderen moet deze bevoegdheid volledig in eigen handen krijgen. Anders zal er hier nooit efficiëntie komen.”